Bab 2

7.5K 70 1

Di rumah Nadine

" Assalamualaikum ma !!! " Nadine mendekati mamanya. " Waalaikumsalam . haa ni Qunne dah makan ke belum . kalau belum meh la makan dengan mama. mama ada buat favourite Qunne ni." " em ma . sorry tapi Quenne ada plan ni. Sha ajak shopping di pavilion. Dia kate nak beli baju em sorry again ma. " Nadine sangat rasa bersalah ketika ini. Dahlah mama masak favourite dia , ayam masak merah . " Dah, takpe pergi jelah . lagipun papa boleh tolong makan nanti. papa kan suka juga ni. " " yelah . eh along dah balik ke ma? kenapa qunne tak nampak along dari tadi... " " hai adik sayang !!" Dayyan memeluk adiknya di leher sebelum duduk di sebelah Nadine " Alongggg!!!!!!!!! i miss u very bad ! " hukhuk.. Nadine memeluk abangnya dengan erat kerana lama dia tak melihat abangnya yang suka belajar kat luar negara . Em banyak kot uni di Malaysia ni yang hebat . ntah kenapa dicari yang jauh. Kan dah susah nak jumpe. emmm rindunye kat along.

" huk huk dik . Dah dah. sesak nafas along ni. kita makan dulu ye sayang baru along bagi adik peluk along nanti. taknak lepas pun boleh" Nadine melepaskan pelukan dengan sengihan di bibir. Maklumlah along dengan dia sangat rapat sehingga ramai yang salah faham mereka sebenarnya tengah hangat bercinta. Lagi pula along ni handsome. Putih , tinggi , mata hazel , kaya . memang full package la! umur along ni baru 24 tahun aku pulak baru 20 hehe. still muda .

" hai akak mum dad!!!! ehh ehhhh.. alongggggg!!!!!!!" Qis adik kepada Nadine dan Dayyan terus memecut untuk memeluk alongnya. " alongg!!! i miss you so much! bila along sampai? Qis tak tau pun emm" Qis memeluk dengan sangat erat berbanding pelukan Nadine sebentar tadi. " Ya Allah Qis. Tadi quenne peluk macam nak bunuh along. sekarang adik pulak . Along baru je sampai an hour ago. Along pun rindu adik . meh sini along nak bagi muah- muah sikit kat adik along yang manja ni" Dayyan mencium kedua belah pipi Qis dengan lama. Sungguh dia juga rindukan keluarganya.

" em ma, pa, along Qunne pergi dulu ek ? nanti Sha lama tunggu pulak. Assalamualaikum" " Waalaikumsalam" jawab mereka serentak. " Okay jom kita makan. Rindunya dengan masakan mama! " mereka menikmati juadah sambil berborak tentang hala tuju Dayyan selepas ini.

Di Pavilion Mall

" sorry Sha aku late. along aku dah balik" " haa! along kau dah balik ?! boleh la ni aku singgah rumah kau selalu " ujar Sha sambil tersengih-sengih sendiri.. okay sebenarnya Sha ni suka dengan abang nadine sejak dia bermalam di rumah Nadine 3 tahun lepas. " eh eh kau ni gatal kan! aku tak bagitau kau lagi yang along bawa perempuan mat saleh" Nadine tersenyun sinis, dia sengaja mengenakan sahabatnya itu . " whattt?!!!! kau biar betik?!!" " uish kau suara senyap la sikit" Nadine menutup mulut Sha dengan sebelah tangan. Dia hanya mampu menunduk apabila orang ramai melihat adegan yang tidak brapa nak matang tu. emmm
" tak lah , aku tipu je hehehe. aku tau la kau suka along . Don't worry Sha . aku pastikan kau jdi kakak ipar aku ek?" Nadine memeluk bahu Sha dan tersenyum sinis apabila melihat muka Sha blushing . Pandai jugak dia ni nak blushing, fikir hati batu betul. " okaylah. thanks Nad . Sayang kau! " Sha memeluk Nadine dengan erat.
" my pleasure . okay jom kita shopping !!!" " okay jom ! "

auch ! .. aduuhhh sakitnya . benda ape ni yang langgar aku sampai jatuh ni aduhh . Nadine melihat gerangan yang melanggarnya tadi. Ya Allah ! cantiknya ciptaanmu ! ni bukan malaikat ape ni kan? kenapa indah sangat " ehem, sorry cik " jejaka itu meminta maaf tanpa segaris senyuman di bibir. Mahal sangat ke senyuman kau tu? em . tundukkan pandangan Qunne ! " cik boleh bangun tak? saye rasa saya langgar tak kuat. Cik ni terlalu kurus kot" whattt?!! dia cakap aku ape! kurus?! tak kuat?! dia ni memang nak kena . " ehem , takpe saya boleh bangun . Encik langgar pun tak kuat sangat. saya je lebih-lebih nak jatuh" Ujar Nadine sambil tersenyum. Adrian terpana melihat senyuman Nadine. Kenapa senyuman itu membuatkan dia teringat gadis itu? gadis yang telah mencuri hatinya dahulu sehingga dia tidak mampu membuka hatinya terhadap perempuan lain. Mata bulat dan lesung pipit di sebelah kanan pipi. Adakah perempuan ini yang aku cari selama ini? tapi kenapa penampilan mereka berbeza. Gadis yang berada di depan dia sekarang memakai jubah dan bertudung labuh. Sedangkan gadis yang dia sukai dulu free hair?! ke kembar? no way! " encik . encik ! encik okay tak?" Nadine melambai-lambai tangannya di hadapan muka Adrian . Yela dah dia mengelamun sampai bak tercabut mata aku ni. kalau dia mengelamun sambil lihat benda lain okay jugak, ni muka aku yang cantik ni. Maluuuuu!!!! " ehem, sorry langgar cik. saya tak nampak. " Adrian tersenyum sinis menampakkan kedua lesung pipitnya. Sekali lagi Nadine terpana. Ya Allah ! sungguh indah ciptaan mu dihadapan ku ini. eh eh dia ade lesung pipit macam aku! tapi bezanya aku ada di sebelah kanan je dia dua-dua. Dengan muka yang putih kemerahan, bibir yang merah menunjukkan yang dia tak merokok, tinggi , rambut jangan cakap ! confirm setiap minggu pergi wash ni dekat spa! Dan yang tak boleh nak blah mata hazel dia Ya Allah! " ehem cik. Saya tau saya kacak. Tak payah la nak tenung macam nak terkam" eh eh. malunyee dia perasan aku tenung dia. Mana nak simpan muka ni. " hehe , tak saya lihat muka encik ni familiar sebab tu la . saya nak ingat kat mana saya jumpa encik" uish . alasan paling mantep kau bagi tu Nadine. Adrian hanya tersenyum sinis. Dia tahu Nadine hanya mereka alasan untuk menutup malu. Tapi kenapa jantung aku berdegup-degup ni. Tak pernah lagi jantung aku buat hal depan perempuan. Dan hati aku kuat mengatakan dialah gadis itu. " oh. dimana ek kita pernah jumpa? saya tak pulak kenal dengan cik ni? ., btw nama cik apa?" woo wooo. dia tanya nama aku laa!!!! mimpi ke ni ! ehem relek Quenne .

" Nadine Brienna Qhuenne . Panggil je Nadine or Nad Or Qunnne , encik nama? " Nadine tersengih-sengih menampakkan gigi arnabnya yang putih berkilau. Gelabah la tu sebab berdepan dengan lelaki tampan.

Adrian terpana mendengar sebaris nama itu. tapi setahu dia, nama gadis yang dia sukai itu ialah Aenna. ke aku salah orang ni " oh i see. Saya Adrian Ezzam bin Dato' Addry lee. Just call me Adrian. " Adrian tersenyum. Senyuman kali ni ikhlas sebab dia rasa sesuatu tentang gadis di hadapan dia ni. Dia harus siasat!    
" Adrian? panjangnye nak sebut . Saya panggil awak Ian jela. boleh kan ? "  Nadine kau ni suka suki je nak ubah nama orang . Tapi kenapa jantung aku dup dap dup dap ni . eiii tak sukanye ! 
" up to you . so kalau macam tu can i call you Aenna ? " Adrian sengaja menggunakan nama itu untuk mengetahui lebih dalam tentang Nadine. 
" Wow! tu nama samaran saya masa sekolah menengah. Boleh sangat ! "  Nadine tersenyum lebar mendengar Adrian ingin memanggilnya dengan nama itu. Takde siapa yang pernah memanggilnya dengan nama itu... kecuali.... ya lelaki itu. lelaki yang membuat Nadine tak tidur malam, mandi tak basah kerana sering memikirkan lelaki yang dia tidak tau asal usul itu. Tapi macam mana Ian terfikir nak panggil dengan nama tu ek ?

Sekali lagi hati Adrian dup dap dup dap. Jadi betulah perempuan ini sama dengan gadis yang disukainya dahulu. Ya Allah Akhirnya kau makbulkan doa ku ! adakah ini jodoh? setelah hampir 3 tahun dia tidak melihat gadis itu. dia rindu melihat senyuman , ketawa dan kenakalan gadis itu. " oh . thats great ! so awak buat apa kat sini ? "   " saya teman kawan beli barang sikit . tapi saya tak tau mana dah dia menghilang. em takpe la . saya nak cari dia dulu . bye. see you soon Ian !! " Nadine melambai tangannya kepada Adrian. Adrian membalas dengan senyuman penuh bahagia.

My Precious WifeWhere stories live. Discover now