Ιστορικό πλαίσιο

133 10 5
                                    

       Με την ενηλικίωση του Aleksander B' στις 5 Μαΐου του 1834 γίνεται μέλος: το 1834 της Γερουσίας, το 1835 της Ιερά Διοικητικής Συνόδου, το 1841 του Συμβουλίου Επικρατείας, και το 1842 της Επιτροπής Υπουργών. Το έτος 1837, ο Αλέξανδρος Β΄ πραγματοποιεί ταξίδια σε όλη τη Ρωσία επισκέφθηκε 29 επαρχίες του Ευρωπαϊκού τμήματος, του Καυκάσου  και της δυτικής Σιβηρίας . Τα έτη 1838 έως 1839 επισκέπτεται την Ευρώπη. Η στρατιωτική θητεία του αυτοκράτορα ήταν επιτυχής. Το 1836, γίνεται Στρατηγός-ταγματάρχης, ενώ το 1844 διορίζεται ως γενικός στρατηγός του πεζικού. Από το 1849, ο Αλέξανδρος Β΄ γίνεται επικεφαλής των στρατιωτικών σχολών, τα έτη 1846 και 1848 γίνεται πρόεδρος της Μυστικής Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου το 1853-1856 διοικούσε όλα τα στρατεύματα της πρωτεύουσας.
Ο Αλέξανδρος Β΄ ανεβαίνει στο θρόνο την ημέρα του θανάτου του πατέρα του, στις 18 Φλεβάρη του 1855. Ένα από τα σημαντικά βήματα του ήταν η σύναψη της Συνθήκης του Παρισιού το Μάρτιο του 1856 - με καλούς σχετικά όρους - δεδομένου ότι η κατάσταση δεν ευνοούσε τη Ρωσία, στην Αγγλία ήταν ισχυρό το αίσθημα να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι την ήττα και το διαμελισμό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Τα πρώτα βήματα κατάργησης της δουλοπαροικίας στη Ρωσία έγιναν από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α΄. Το 1803 εκδίδεται διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα επόμενα βήματα έγιναν από τον Τσάρο Νικόλαο Α΄, που παρόλο αυτά ο θεσμός της δουλοπαροικίας δεν καταργείται τελείως.Στις 19 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου του 1861 στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέξανδρος Β΄ υπέγραψε το μανιφέστο κατάργησης της δουλοπαροικίας. Όμως η μεταρρύθμιση, στην νομική κατάσταση της πλειοψηφίας των αγροτών, δεν επέφερε καμία αλλαγή. Δεν ονομάζονταν πια «δουλοπάροικοι» αλλά «υπόχρεοι», τυπικά θεωρήθηκαν ελεύθεροι, αλλά η θέση τους δεν είχε αλλάξει. Ειδικότερα, οι γαιοκτήμονες συνέχιζαν, όπως και πριν, να χρησιμοποιούν τη σωματική βία κατά των αγροτών και οι τελευταίοι συνέχιζαν να πληρώνουν τα τέλη όπως έκαναν και παλιά.

        Η Πριγκίπισσα Μαρία γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1824 στο Darmstadt και ήταν η μικρότερη απότα επτά παιδιά του Λουδοβίκου Β΄, Μέγα Δούκα της Έσσης και της Βιλελμίνης της Βάδης, αδελφή της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Ελισαβέτα Αλεξέγιεβνα. Τα τέσσερα μικρότερα από τα παιδιά της Μεγάλης Δούκισσας Βιλελμίνης φέρονται να ήταν τα βιολογικά παιδιά του Βαρόνου Αυγούστου φον Σενάρκλενς ντι Γκρασί, αν και μετά το θάνατο της μητέρας τους, ο Μέγας Δούκας Λουδοβίκος τα αναγνώρισε ως δικά του παιδιά, δύο από τα οποία έζησαν μαζί του μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ο μελλοντικός αυτοκράτορας Αλέξανδρος ζήτησε σε γάμο την Μαρία και ο Λουδοβίκος έδωσε την συγκατάθεση του. . Το 1838, ο Τσάρεβιτς Αλέξανδρος Νικολάγιεβιτς περιόδευε στην Ευρώπη για να βρει γυναίκα, και ερωτεύτηκε την 14χρονη Μαρία. Η Μαρία ταξίδεψε στη Ρωσία με την συνοδεία του αδελφού της, και στις 16 Απριλίου 1841 τελέστηκε ο γάμος, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος γνώριζε καλά τις καταγγελίες που αφορούν την καταγωγή της. Η μητέρα του Αλεξάνδρου, η αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα, είχε τις αντιρρήσεις της, αλλά ο γιος της επέμενε. Μετά την μεταστροφή της Μαρίας στην Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία  πριν από το γάμο, της δόθηκε το ρωσικό όνομα Μαρία Αλεξάντροβνα.
Η προσαρμογή στη ζωή της ρωσικής αυλής αποδείχθηκε μια δύσκολη πρόκληση για τη Μαρία, με αποτέλεσμα κατά τα επόμενα χρόνια, να προβεί σε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό. Ήταν πολύ ντροπαλή. Το υγρό κλίμα της Αγίας Πετρούπολης δεν αποδείχθηκε υγιές γι' αυτήν, και ανέπτυξε ένα επίμονο βήχα και επαναλαμβανόμενους πυρετούς. Παρ' όλα αυτά, έγινε η μητέρα οκτώ παιδιών. Αυτές οι εγκυμοσύνες, σε συνδυασμό με την κακή της υγεία, συχνά την κρατούσε μακριά από τις δραστηριότητες στην Αυτοκρατορική αυλή, πράγμα το οποίο έφερε πειρασμούς για τον σύζυγό της. 

*Το αυτοκρατορικό ζεύγος το 1866*

*Το αυτοκρατορικό ζεύγος το 1866*

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.



Απόλυτη Αγάπη 2Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα