Bab 1

4K 45 0
                                                  

Prolog

Saya Adeena Aurell binti 'Aun Adwa'. Semua orang panggil saya, Addie.

Oh, please...

Itu panggilan orang sewaktu saya berusia sepuluh tahun. Sekarang saya sudah berusia 23 tahun dan semua orang panggil saya, Adeena, Deen atau Na. Tapi, keluarga saya, kawan baik saya, Kae tu masih panggil saya, Addie. Walaupun saya dah cakap... Saya dah berusia 23 tahun, but they just don't listen!

Heh...

Tak apalah, Addie pun Addie la...

"Arden... Sebelum awak jumpa keluarga saya, saya ada satu subjek nak ajar awak..."

"Ajar saya apa tu?"

"Adeena's Family... 101!"

Saya mengambil gambar dari dalam buku novel tulisan Dian Aryani yang menjadi peneman saya di dalam kapal terbang itu dan ditunjukkan kepada Arden. Gambar itu, selalu saya bawa ke mana-mana. Sudah hampir lima tahun saya belajar di London. Gambar keluarga saya, selalu saya bawa ke mana-mana walaupun setiap kali cuti, saya pasti akan balik. Tetap saya rindu mereka. Tak pernah saya tak ingat dan tak pernah saya lupa.

Oh, ya...

Arden is my current boyfriend, dah tiga tahun. Saya merahsiakan hubungan saya dengan Arden daripada keluarga saya, sebab mereka kan grounded saya selama 23 tahun. Heh...

Alhamdulillah. Saya kenal Arden sejak dia mencari rumah untuk disewa dan kebetulan saya yang menjaga rumah sewa uncle papa sekarang, sementara saya berada di London. Bak kata mami... If someone seriously wants to be part of your life, he will seriously make an effort to be in it. Arden Adrian, memang seseorang yang seperti itu dan dia bakal engineer... Hopefully bakal jadi seperti Ir. 'Aun Adwa'.

#RelationshipGoals

"Sampai ada syllabus?"

"Yes... Sebab my family is really weird and you need a syllabus for that. Lagipun, kita ada 13 jam dan 40 minit sebelum kita sampai ke Malaysia dan ini pertama kali saya nak kenalkan awak pada keluarga saya... Jadi awak kena bersedia."

Arden pandang saya... Tersenyum.

"Anything for you, love."

Such a sweet talker!

"So... Which one is your father, love?"

Saya tersenyum.

Dan ini...

Cerita saya, 13 tahun yang lepas...

Cerita saya menyempurnakan cerita mami kerana semua cerita perlu ada ending!

Bab 1

Life saya is miserable sejak mami dan papa buat keputusan untuk berpisah. Seminggu sekali saya kena pindah rumah, pindah bilik dan pindah kawan. Dulu kalau duduk sekali kan senang. Tak payah nak jadi macam orang zaman batu, zaman orang nomad, zaman orang asli berjuta tahun dulu yang berpindah dari satu gua ke satu gua.

Serius...

This is stressful!

"Malam ni awak tidur mana?"

"Rumah papa lagi, Kae."

"Tak bolehlah kita nak jumpa petang-petang kat taman, Die."

"Esok baru saya tidur rumah mami. Hmmm... Apa nak buat? Dah nasib."

"Awak tahu tak, Addie... Walaupun kita baru berusia sepuluh tahun, kita sebenarnya boleh mengubah nasib kita."

"Hah? Maksud awak?"

TOLONG SEMPURNAKAN CERITA MAMIWhere stories live. Discover now