30. "Kitap Nasıl Basılır?"

1.2K 85 66
                                    

Sorumuz belli, Kitap yazdık ve bunu diğer insanlarla paylaşmak istiyoruz.

Geleneksel kitap basımlarında yazar kitap dosyasını yayınevine gönderir.

Genelde en iyi bahsettiğim yayınevleri tercih edilir. Çünkü o yayınevine kapağı atmak demek, milyonlarca satmak demektir. Her yazar kitabı çok satsın ister. Her yayıncı da çok satılacak, belli standartların üzerinde kitap arar.

** Watty çok satanları değil, kaliteli olduğu için kaliteli yayınevinin kaliteli müşteri kitlesine satmaktan bahsediyorum ama deyim ;)

Gerçek yayınevlerinde işin ehli kişiler araştırmalarını yapar ve gönderilen dosyayı inceler. Gerek eğitimleri, gerek iş tecrübelerinden dolayı bu işin ustaları olmuşlardır. İncelemeleri sonucu gönderilen eserin kalitesini, ne kadar satacağını ve okunabilirdik düzeyini tespit ederler.10 üzerinden 10 yıldız almış dosyaları da kitaba dönüştürmemek üzere kabul edip, yazarla irtibata geçerler.

Çok yoğun olduklarından ve insanların sıçar gibi kitap yazıp gerçekten kalitesiz dosyalarıyla bu yayın evlerini oyalamalarını da sayarsak, çok uzun bir sıra sizi beklemektedir. ( 6 aydan fazla) Eserinizi gönderirsiniz ve incelemeleri aylar sürer. Ve bu uzun sancılı süreç sonunda hiç haber alamayabilirsiniz.

Bu eseriniz iyi olmadığı, basılmaya değmeyeceği, basılsa da satılmayacağı anlamına gelmektedir.

Yayınevinden daha iyi bildiğinizi sanabilirsiniz. Bir eserin kötü olduğunu kabul etmek yazar için zordur. 40 yıldır bu kitap basımı işi içinde olanlardan daha iyi bilip, benim kitabım güzel sen ne anlatsın be diye atarlanmak sık görülen bir şeydir. Üzülerek söylüyorum ki, eğer dosya reddedilmişse satmayacak anlamına gelmektedir. Ne kadar diretirseniz diretin boşuna olur.

Bu durumda yazarın önünde iki yol vardır. Ya reddedildiği yayın evlerinden vazgeçip, merdiven altı yayınlarına yönelecek ya da eserini en iyi yayın evlerinin kabul edeceği kaliteye yükseltmek için defalarca düzenlemeye alıp kendini geliştirecektir.

Ayşe Kulin ilk çıkışını yapmadan önce 8 kere reddedilmiştir.

Hemen umutlanmayın. Aynı eseri tekrar tekrar gönderip ne çıkarda bahtıma demedi. Dosyanı değiştirdi, kendini geliştirdi ve kabul gören standartların üzerine çıktı. Bu tabi ki hemen olamadı tam 25 yıl kendini basacak bir yayınevi aradı, ÇOK ÇALIŞTI. Kim 25 yıl boyunca çalışıp, yazmaya bir umutla devam eder?

Watty de okunmadığınız an 1 ayda kitap kaldırıyorsunuz.

Çok çalışma sonucu, beklentileri karşılayan kitabınız ise doğru yayınevinde basıldığı an satış rekoru kıracaktır. Önemli olan bu beklentileri karşılayıp dosyanızı kabul ettirmek, bu kıvama gelebilmek.

Pes edip, kendini geliştirmekten vazgeçenler daha çoğunluktur. Onlarda merdiven altı yayınevlerine gider. Ve bu umutla yaşarlar.

KEŞFEDİLECEĞİM!

Yahu keşfedilecek olsan en başta en kral yayınevine kabul edilirdin. Keşfedilmen için satmak gerek. Satacak olsan, en başta onlar seni neden kabul etmesin? Enayi mi bunlar? Salak mı?

Evet onlar salak, ben akıllıyım sana daha büyük salaklar var...

Para ile kitap alınır mı sandınız? Evet parayı veren artık kitapta bastırıyor.

SAKIN DENEME(Tamamlandı)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin