DAEDALUS

Daedalus was een zoon van Athena en een groots uitvinder en architect. Hij werd gezien als de grootste van zijn tijd. Eén van zijn leerlingen, zowaar zijn eigen neef, was echter in staat hem te overtreffen. Uit jaloezie bracht Daedalus hem om het leven. Hij vluchtte samen met zijn jonge zoon Icarus, uit Athene en trok naar Kreta en kwam daar in dienst van koning Minos. 

Koning Minos en de opdracht voor het Labyrint
Koning Minos, in zijn ijdel bestaan, verontwaardigde de goden. De goden straften Minos door Pasiphaë te laten paren met een stier. Daedalus was verantwoordelijk voor de houten namaakkoe.
Uit Pasiphaë's paring met de stier - ik ben benieuwd hoe die bevalling is verlopen - kwam de Minotaurus voort. Hij kreeg eveneens van de koning de opdracht om het Labyrint van Knossos te ontwerpen, waar de Minotaurus gevangen werd gehouden.

Daedalus en Icarus
Icarus is de zoon van Daedalus bij Naucrate.
Na de bouw van het Labyrint kwamen hij en Icarus vast te zitten op Kreta vermits Minos hen niet wilde laten vertrekken, omdat hij het geheim van het Labyrint van Knossos kende. Omdat Kreta een eiland is en de havens bewaakt werden, was ontsnappen zo goed als onmogelijk.
Daedalus bouwde echter twee paar enorme vogelvleugels van veren die hij met bijenwas aan houten geraamtes bevestigde. Samen met zijn onbezonnen zoon Icarus waagde hij de oversteek van Kreta naar Athene over de Egeïsche Zee. Hij gaf zijn zoon de raad niet te hoog te vliegen, niet te dicht bij de zon, maar ook niet te laag, omwille van het water dat de veren nat zou maken.
De roekeloze jongeling echter sloeg zijn raad in de wind en vloog hoger en hoger. Daardoor ging de bijenwas smelten en vielen de vleugels uiteen. Hij stortte in zee. Daedalus zag zijn zoon verzwolgen worden door de golven.

Daedalus in boeken
In De Slag om het Labyrint speelt Daedalus een belangrijke rol.
Eerst komt hij in Kamp Halfbloed onder de naam Quintus. Hij leert Percy beter te kunnen omgaan met zijn zwaard.
Als Percy samen met Annabeth, Grover en Tyson op queeste gaan naar Daedalus' werkplaats, komen ze steeds meer over hem te weten, onder andere dat hij tweeduizend jaar lang uit Hades' klauwen wist te blijven.

Greek MythologyLees dit verhaal GRATIS!