Mi is a Hónap LGBTQ+ Könyve?

1.8K 122 5
                         

Üdv mindenkinek!

A Hónap LGBTQ+ Könyve egyfajta díj/kitüntetés tőlünk nektek. Mint a legtöbb díj, ez sem alaptalan, itt is szempontok alapján döntünk a történetek között.

2017. Júniusától minden hónapban megjelenik itt egy fejezet az adott könyvvel.

Mik is ezek a szempontok?

Nem árt tudnotok, milyen tényezők alapján is döntünk, így ezeket most ismertetjük.

1. Helyesírás, nyelvtani helyesség: Csak olyan történetnek van esélye a Hónap LGBTQ+ Könyvévé válnia, amely írója nem követ el súlyos/rendszeres helyesírási hibákat, megfelelően használja az írásjeleket és a szóközt.

2. Fogalmazás: Nem áll szándékunkban elkeseríteni senkit, de az olyan könyvek, amelyekben hemzsegnek az összevissza, értelmetlen, túlegyszerűsített, vagy éppen a giccstől roskadozó mondatok (mint például ez itt), nem könnyen válhatnak a Hónap LGBTQ+ Könyvévé. A legegszerűbb mód ahhoz, hogy mégis legyen rá esély, a mondatok átírása. A szóismétlésekre pedig szintén figyeljen minden író!

3. Valószerűség: A fantasy, sci-fi, fanfiction stb.  könyek sem mentesülnek ezen pont alól, mert itt nem a tündérekre (például) céloztunk, hanem magára a LGBTQ+ kapcsolatokra, ilyen emberekre. Legyen akár egy gimis történet, akár a Harry Potter újraalkotása, nem mindegy, hogy hogyan alkotjuk meg queer szereplőnket, mert ha nem figyelünk bizonyos dolgokra, az egész mehet a kukába. Fanfiction esetében adott egy köztudottan meleg sztár, máshol egy nem nyilvánosan meleg valaki. Oké, meleg. De arra mi a garancia, hogy pont karakterünkbe szeret bele, ráadásul megismerésük pillanatában? Semmi, azaz nagyon kevés esély van rá.
Arról ne is beszéljünk, hogy adott a főszereplő, egy leszbikus csaj. Beleszeret egy másik lányba, és megtörténik ez:

- Én... leszbikus vagyok - mondtam gombóccal a torkomban.

- Én is - mondta xy, és megcsókolt.

Álmodban talán, drága főhős. És író.

4. Alapcselekmény: Vannak itt Wattpadon olyan könyvek, ahol adott két ember, akik szerelmesek egymásba. Semmi körülmény, semmi esemény. Valami alap legyen már a történetben! Aminek kapcsán megismerik egymást, egymásba szeretnek, esetleg ami miatt kapcsolatuk végpontra fut. Egy mondatban összefoglalva: a történet ne csak egyetlen, szerelmi szálból álljon!

A szempontokat részleteztük, jöjjön a bekerülés menete.

Azt mondtuk, mi döntünk, de természetesen Ti küldhetitek be nekünk privát üzenetbe a kedvenc LGBTQ+ könyveteket (vagy sajátot, ha van és szeretnél pályázni), a fenti pontok alapján pedig mi azok közül fogunk kiválasztani egy szerencsés nyertest. A beküldés dátuma befolyásolja azt, hogy melyik hónapba fog bekerülni a történet, így érdemes több hónapban is beküldeni egy még nem díjazott könyvet. A díjazott, de ismét beküldött könyveket nem vesszük figyelembe.

Sok szerencsét kíván minden bátor írónak a LGBTQ+ Hungary csapata

A Hónap LGBTQ+ KönyveWhere stories live. Discover now