Kuzey Amerika Büyücüleri Tarihi

1.1K 89 47
                                    

Pottermore'da Jo'nun tüy kaleminden çıkmış Kuzey Amerika'da Sihir Tarihi hakkında tam dört hikaye bizim onları okumamızı bekliyor. Tabii onlar ingilizceler ve ne yazık ki her ne kadar kısa ve çok ilginç olsalar da benim onları çevirmem uzun sürecek.

Hikayeler Kuzey Amerika'da 1. 14-17 yüzyıllıklar, 2. 17'ci yüzyıl ve sonrası, 3. Rappaport Yasası ve, 4. 1920'ci yıllarda Büyücülük Amerikası olarak bölünüyorlar ve içlerinde gerçekten ilginç ve dikkat çekici şeyler var.

Bunlardan ilave www.fantasticbeasts.com sitesinde ülkenin büyücülük tarihi hakkında üç kısa video paylaşıldı. Videolardan ikincisi artık çoktan izlemiş olduğumuz Ilvermmorny okulunun yapılışı hakkında olan video.

Part I

(Video'nun kalitesini çoğaltmayı unutmayın!)

Bildiğinizi sandığınız Büyücülük Dünyası sandığınızdan daha büyük. Tarihin çoklu sırları var. Resmi hikaye asla hikayenin tamamı değildir. Yüzeyden gerisine bakın ve siz bizim dünyamızla paralel ilerleyen başka bir dünya bulacaksınız. Büyünün gerçek olduğu gizli bir dünya. Ilvermorny, Skinwalkers, cadı avları ve Amerika Birleşik Devletlerinin Sihir Kongresi. Bunlar efsaneler değil ama Amerika'nın tarihi sizin hayal edebileceğinizden çok daha hayret verici. Bildiğinizi sandığınız her şey değişmek üzere.

Part II

Ehe bunu çevirmeyeceğim, zaten önemli pek bir şey söylemiyor. Ilvermorny okulunun hikayesini okumak isteyenler Pottermore'a baş vurabilirler - ingilizceyle kafalarını yormak istemeyenler için hikayenin çevirisini bu kitapta bulabilirsiniz.

Part III

Başlangıçta genel olarak MACUSA'dan ve o zamana kadarki Amerika'daki durumdan bahsediyor. Ve bunlar zaten Amerika'daki sihir tarihi hakkında olan hikayede varlar ve onu da çevireceğim, bu yüzden sadece 0:41'den sonrasını çevireceğim (Tabii ki dediklerinin pek anlamamla alakası yok).

1926'cı yılda Newt Scamander isimli genç bir büyücü New York'a geliyor ve asla görmediği bir Büyücülük Dünyasına katılıyor.

Jo: Newt dünyadaki hemen hemen tüm kıtalarda oldu ama Amerika'da büyü çok farklı işliyordu. Newt yanlışlıkla tam da MACUSA'nın ortasına giriyor, anlayamadığı bir topluluğa dahil oluyor. Potter kitaplarından sonra eğer bir şey yapacaktımsa gitmeyi istediğim yol da buydu. Bu benim yapmak istediğimdi.

♦♦♦

Tabii ki, Pottermore'da paylaşılan o dört hikayeyi çevirmeme daha bir süre var ama yine de oradaki ilginç şeylerden birkaçını paylaşmak istiyorum:

♦ Büyücüler (elbette) Amerika'ya Muggle'lardan önce varmıştılar.

♦ Muggle'ların Amerika yerlileriyle durmadan savaşmasının aksine, yerli büyücülerle gelme büyücülerin arasında bir arkadaşlık vardı.

♦Skin-walker efsanesi - istediği zaman hayvana dönüşebilmek için aile fertlerinden birini kurban veren kötü büyücü ya da cadı Amerikan animagilerinden gelmektedir. Aslındaysa büyücülerin animagiye dönüşmelerinin esas sebepleri kabile için avlanabilmek ya da no-maj'lardan uzak kalmaktı.

♦ İlk asalar Avrupada yapılmıştı bu yüzden Amerikadaki büyücülerin uzun süre asaları olmamıştı.

♦ Amerika büyücüler için tehlikeli ve pek de bilindik olmayan bir yerdi bu yüzden bunları iyi bilen safkan aileler nadiren Amerika için yurtlarını terk ediyordular. Bu yüzden muggledoğumlu büyücülerin sayı Amerika'da en yüksek sayda ve safkanlık ideyalojisi Amerika'da Avrupa'daki gibi yüksek değildi (AMERİKA'DA MALFOY VE BLACK TİPLERİ YOK MU DEMEK BU EHEH).

♦ İngilitere'de Galleon'lar kullanılırken, Amerika'da Dragot'lar kullanılıyor.

♦ Dorcus Twelvetrees isimli bir kız bir no-maj'la konuşurken bilmeden Amerikan büyücülük dünyasını ifşa ederek tüm Büyücülük Dünyasını çok büyük bir tehlike altına koydu, hemen hemen tüm Amerika no-maj'ları bunun hakkında gazetelerden öğrendi. Her ne kadar bunlar Unutturulsa da, herkesin hafızasından silindiğinden emin değildiler. Bu yüzden o zaman Kongresin on beşinci başbakanı olan Emily Rappaport Rappaport Yasası diye Amerika Büyücülük tarihinde kalmış bir yasa koydu: hiçbir büyücü bir no-maj ile arkadaş olamaz ve evlenemezdi.

 Amerika'da dört esas asa yapımcısı vardı:

Shikoba Wolfe asalarını Şimşekkuşu kuyruğunun tüylerini kullanarak yaptığı için meşhurdu. Asaları çok güçlü, ama kullanılmasını öğrenmesi zor olurdu.

Johannes Jonker, muggledoğumlu büyücü, asalarını Wampus tüyü kullanarak yapardı ve sedef (inci annesi) işlemeli olduğundan hemen tanınır ve çok da aranırdılar.

Thiago Quintana asaları şık ve uzun olur, her birinde Arkanzas'ın Beyaz Nehir Canavarı'nın belindeki saydam omurga (diken?) olurdu. Ama Quintana bu Canavarı yakalamanın yolunu kimseye söylememişti bu yüzden o öldüğünde asaların yapımı da durdu.

Yeni Orlean'dan olan meşhur asa yapımcısı Violetta Beauvais uzun süre boyunca asalarının özünün neden hazırlandığını açıklamadı. Ama en sonunda asaların rougarou tüyünden yaptığı ortaya çıktı. Bazen Beauvais asalarının Kara Büyü kullanılarak yapıldığı söylenilirdi (vampir veya kan kullanarak) ama birçok Büyücülük dünyası kahramanları savaşa bu asalarla gidiyordular, hatta Başbakan Picquery'nin (Newt zamanındaki başbakan) de asası Beauvais asası.

♦ ♦♦ 

Son zamanlar her şeyden en son benim haberim oluyor (ders çalışmanın zararları) ama magicalmaps.fantasticbeasts.com sitesini görmeyenlere hemen tavsiye ediyorum. Pek bir özelliği yok ama eğlenceli. 

Potterhead El Kitabı | Harry PotterHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin