Part 2

3.3K 136 10
                                    

Esokkan hari nya di Sekolah. Yaya dan Alif sahaja yang datang ke sekolah Alia tidak dapat datang disebabkan masalah peribadi. Yaya dan Alif masuk ke kelas.

Cikgu: okay sekarang kita mula kan pelajaran saya rasa macam tak cukup orang dalam kelas kita ni mana Alia?

Yaya: dia tak datang ada masalah peribadi

Cikgu: pesan dengan dia jangan tak selalu datang dia tu pengawas

Yaya: ye cikgu saya cakap nanti

Tamat sahaja sekolah hari ini Yaya pulang ke rumah Abang nya memgambil pulang.

Syafiq: macam mana sekolah hari ni okay?

Yaya: tak okay takde Alia

Syafiq: belajar itu kawan tak penting hanya perlu focus pada pelajaran sahaja

Yaya: abang ingat adik suka sangat belajar ni

Syafiq: kalau tak suka pergi pejabat minta surat berhenti

Yaya: taknak lah layan perangai abang ni

Syafiq: taknak layan sudah abang nak ke tempat kerja kamu nak ikut abang?

Yaya: ikut? Buang masa adik je ikut abang adik ada hal petang ni dengan kawan

Syafiq: yelah abang hantar balik rumah

Syafiq menghantar Yaya di rumah. Yaya melihat mama dan adik bongsu nya ada di ruang tamu Yaya duduk di sofa.

Yaya: mama mana Abah dengan Kakak?

Mama Yaya: diorang pergi kerja lah balik pukul 5 nanti

Yaya: kalau macam tu Yaya pun nak kerja jugak

Mama Yaya: Kerja apa?

Yaya: lepak kat tasik lah

Mama yaya: balik awal lah jangan balik selepas maghrib tak solat ayah kau marah

Yaya: yelah Yaya balik awal (masuk ke bilik)

Yaya pergi ke tasik yang biasa kawan- kawan nya lepak Alia dan Alif sudah janji mahu datang ke tasik itu Yaya menunggu mereka berdua kebetulan itu sambil duduk bermain telefon Yaya ternampak muka yang dia dikenal seperti aiman tapi memang aiman pun.

Yaya: Aiman selalu lepak sini ke apa?

Aiman sedang berborak dengan sahabat nya. Yaya yang mampu melihat dari jauh tidak boleh diganggu kerana Aiman artis sudah tentu tak boleh dipanggil atau dikacau, tetapi Yaya yang sedang melihat Aiman itu ternampak seorang lelaki yang memakai topeng ingin menembak ke arah Aiman bila sahaja peluru itu ingin ke arah Aiman Yaya terus berlari ke arah itu dan menghalang peluru itu masuk ke tubuh Aiman secara melarikan Aiman dari tempat itu Yaya menarik tangan Aiman dan masuk ke dalam teksi

Pemandu: Encik nak ke mana?

Yaya: pergi sahaja ke mana pun

Aiman: (cemas) siapa awak? Kenapa awak cuba larikan saya?

Yaya: saya selamatkan awak dari penjahat lah

Aiman: tapi takkan sampai bawa saya naik teksi dengan awak

Yaya: itu cara yang paling selamat

Aiman melihat ke belakang sebuah kereta cuba mengejar nya aiman merasa dia kenal dengan penjahat itu. Jalan di kuala lumpur semakin sesak Yaya terus menarik Aiman keluar dari kereta dan melarikan diri lagi.

Aiman: (berhenti berlari) okay stop kita berakhir dekat sini penjahat tu tak kerja saya dan awak sekarang boleh pergi terima kasih

Yaya: sama - sama Aiman

Yaya yang ke haluan lain ditangkap oleh penjahat itu. Penjahat itu mencekik Yaya, Yaya menahan kesakitan.

Daniel: Aiman tino! (Menjerit memanggil aiman)

Aiman: (toleh ke belakang) Daniel lepaskan perempuan tu!

Daniel: kau kenal perempuan ni (mencekik Yaya)

Yaya: Aah! (Menahan kesakitan)

Aiman: kau nak apa dengan aku?

Daniel: kau tahu tak kau ni jenis lelaki yang tak reti nak berterimakasih dengan orang yang tolong kau selama ni

Aiman: apa maksud kau aku dengan kau boleh selesaikan masalah ni tapi jangan masukan perempuan ni dalam hal ni

Daniel: okay aku tak masuk kan perempuan ni sekarang kau pergi dekat Aiman (menolak Yaya jatuh ke jalan raya) aku tak boleh tengok orang lebih senang dari aku

Daniel menolak Yaya jatuh di jalan raya dan terkena batu di kawasan kepala lalu pengsan di situ

Aiman: (terkejut) awak!?

Aiman melihat darah di dahi Yaya. Aiman membawa Yaya pulang ke rumah tetapi sepanjang perjalanan pulang Daniel dan group nya mengikut.

Geng Daniel: (Di luar rumah Aiman) kau nak buat apa ni?

Daniel: aku nak hancurkan hidup dia biar dia dibenci orang (menelefon jabatan agama)

Ketika itu Aiman di dalam rumah bersama Yaya. Aiman di ruang tamu tidak tahu mahu buat apa dengan Yaya sebelum ibubapanya balik. Aiman masuk ke bilik tamu yang di duduk oleh Yaya.

Aiman: apa aku nak buat dengan dia? (Melihat beg) beg dia (mengambil)

Aiman melihat semua yang berada di dalam beg Yaya sementara Yaya masih tidak sedarkan diri.

Aiman: (melihat Yaya) apalah nasib aku berjumpa dengan kau

Aiman ke arah Yaya dan selimutkan Yaya dengan selimut pada masa itu Yaya tersedar dari pengsan.

Yaya: (terkejut) Aaahhh (menarik selimut) apa awak buat?

Aiman: shhh (menutup mulut Yaya) awak boleh diam tak? Saya selamatkan awak

Yaya: (merasa kesakitan di dahi) aduh sakitnya

Aiman: saya lapkan dengan kain basah

Yaya: saya taknak saya nak balik (bangun) mana jaket saya?

Aiman: Jaket awak saya basuh

Yaya: kenapa rajin sangat awak ni? Saya nak pakai apa ni? Awak tengok ni pakaian saya sexy tau dengan rambut yang rimas ni

Aiman: siapa suruh awak pakai pakaian sexy

Yaya: kalau saya tak tolong awak tak jadi macam ni biar saya balik macam ni

Yaya keluar dari bilik dan mencari pintu pertama rumah. Aiman mengikut jejak Yaya yang ingin balik itu. Yaya membuka pintu rumah dan melihat orang yang memakai kopiah beramai-ramai Yaya sangat takut dan risau.

Ustaz: kami dari jabatan agama islam

Aiman dan Yaya terkejut dengan semua yang berlaku.

Bersambung

#Diaisteriaku

DIA ISTERI AKU (Completed)Where stories live. Discover now