Harap Alb(relatia incipit-final)

13K 21 0

Scrie un eseu de 2 – 3 pagini, despre relatia dintre incipit si final într-un basm cult studiat. În elaborarea eseului, vei avea în vedere urmatoarele repere:

- prezentarea a patru componente de structura si / sau de compozitie a basmului cult pentru care ai optat ( de exemplu: tema, viziune despre lume, constructia subiectului, particularitati ale compozitiei, perspectiva narativa, tehnici narative, secventa narativa, episod, relatii temporale si spatiale, personaj, modalitati de caracterizare a personajului etc. );

- ilustrarea trasaturilor incipitului prin referire al textul narativ ales;

- comentarea particularitatilor constructiei finalului în textul narativ ales;

- exprimarea unei opinii argumentate despre semnificatia / semnificatiile relatiei dintre incipitul si finalul basmului cult ales.

Basmul este o naratiune deliberat fantastica, definita ca specie a genului epic din literatura populara sau culta, care prezinta confruntarea dintre doua categorii opuse – Binele si Raul -, simbolizate prin personaje pozitive si negative. Din aceasta confruntare, Binele iese învingator, deoarece basmul propune modele de conduita, idealuri pretuite de omul din popor. Din literatura populara, specia a trecut si în literatura culta, basmul cult exprimând viziunea artistica a unui singur creator.

Ion Creanga, unul dintre scriitorii care s-au impus în literatura româna prin originalitatea stilului, a lasat posteritatii o opera variata, aducând în literatura culta farmecul si spontaneitatea literaturii populare. Povestea lui Harap-Alb, considerata „sinteza a basmului românesc” ( Nicolae Ciobanu ), se dezvolta pe un tipar narativ traditional, particularizat prin interventiile autorului cult, care supune materialul epic unui proces de transformare în functie de propriile structuri mentale si de propriile conceptii. Tema acestui basm cult depaseste limitele unei simple confruntari între bine si rau, pentru ca se urmareste procesul amplu de maturizare a unui erou care parcurge un complex drum initiatic.

Incipitul basmului lui Ion Creanga elimina schematismul enuntiativ specific prototipului folcloric umplând de continut atemporalitatea si aspatialitatea conventiei prototipale: „Amu cica era odata într-o tara un craiu, care avea trei feciori…” Situarea in illo tempore a actiunii, din basmele populare, prin conventionala formula din incipit – „A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti…” –, dobândeste, în basmul lui Ion Creanga, semnificatii aparte. Incipitul anunta o viziune particulara asupra universului imaginar, pe care îl pune sub semnul ironic al improbabilitatii: „Amu cica…” Cu alte cuvinte, înca de la începutul basmului, cititorul este invitat sa puna sub semnul jocului „lumea pe dos” pe care o prezinta autorul cult. Regionalul amu aduce în lumea prezenta a cititorului lumea atemporala a basmului, ceea ce echivaleaza cu o eternizare a lectiei de viata pe care autorul intentioneaza sa o prezinte. Perspectiva narativa obiectiva e subminata, înca din incipit, prin sugestia unei prezente a vocii narative, care creeaza o relatie între timpul discursului – „Amu cica era odata…” – si timpul istoriei – „Amu cica împaratul acela, aproape de batrânete, cazând la zacare…” De remarcat, ca o particularitate a incipitului din basmul cult al lui Ion Creanga, supradimensionarea expozitiunii, care îndeplineste rolul clasic al prezentarii personajelor si al circumstantelor actiunii – craiul, care are trei fii, Împaratul Verde, care are trei fiice, razboaiele grele care despart cele doua împaratii si care justifica înstrainarea fratilor si a copiilor - , dar are si elemente de modernitate, reliefând vocea narativa, care îl va însoti constant, de-a lungul actiunii, pe cititor, interpretând si comentând evenimentele: „de aceea nu se putea calatori asa de usor si fara primejdii ca în ziua de astazi.” Reluarea firului narativ dupa prezentarea personajelor si a situatiei initiale se realizeaza prin interventia naratorului în istorie: „Dar ia sa nu ne departam cu vorba si sa încep a depana firul povestii”.

Harap Alb(relatia incipit-final)Citește această povestire GRATUIT!