Legenda lalelei

297 5 0
                         

Acum 1000 de ani,  lalelele salbatice cresteau in Persia. Floare originara din Asia, laleaua a fost cultivata si incrucisata pentru intaia oara de catre turci. Cantata de catre poetii persani, reprezentata adesea in pictura si grafica de catre artistii turci, laleaua a devenit la un moment dat un simbol al imperiului otoman.

Conform unei legende persane, un tanar pe nume Farhad se indragostise de frumoasa Shirin. Ajungand la el vestea ca iubita i-a fost ucisa, Farhad si-a incalecat calul favorit si a pornit in goana catre Shirin, dar s-a prabusit de pe o stanca si si-a gasit moartea. Din fiecare picatura a sangelui sau scursa in pamant a rasarit apoi cate o lalea purpurie, simbol al dragostei perfecte sau pasionale.

Se mentioneaza ca ambasadorul Sfantului Imperiu Roman a trimis seminte si bulbi de lalea lui Clusius din Viena. Acesta le-a insamantat, iar cand florile au ajuns la maturitate, nestiind ce sa faca cu sutele de bulbi, le-a dat bacanului sau care, de asemeni, dezorientat, i-a mancat asezonati cu ulei si otet. Exista si in prezent in lume traditia de a manca bulbi de lalele din anumite varietati, in Japonia, spre exemplu, preparandu-se din acestia un soi special de faina.

In Europa, Olanda a fost cel mai mare cultivator si furnizor de lalele timp de sute de ani. Lalelele devenisera in aceasta tara un insemn al celor bogati intrucat numai acestia isi permiteau sa le cumpere. Datorita pretului ei mare, laleaua era supranumita "pocalul de aur".

In jurul anului 1600, femeile nobile din Franta purtau corsaje cu lalele si rochii din materiale pe care erau imprimate aceste flori. Cea mai mare parte a bulbilor lalelelor erau obtinuti in Flandra, de catre calugari.
In acea perioada in Olanda, laleaua a devenit o adevarata "moneda de schimb,"  valoarea ei fiind cotata asemeni actiunilor. De altfel, se crede ca termenul "bursa" provine din acele vremuri, intrucat cei care speculau "piata lalelelor" se intruneau de obicei in casa familiei nobile van Bourse.

Datorita valorii enorme la care erau estimate lalelele, intre anii 1634 si 1637 s-a creat o adevarata obsesie pentru aceste flori, multi oameni abandonanadu-si slujbele, sotiile sau caminele pentru a se dedica cultivarii lalelelor. Cate mituri si legende nu au ajuns sa fie asociate cu ele...

In anul 1637, printr-un decret, speculatiile cu aceste flori au devenit ilegale si foarte multi olandezi au dat faliment in urma caderii preturilor.

Lalelele au continuat sa fie pretuite si in Turcia. Intr-un manuscris din secolul XVIII, se mentioneaza ca seicul Mohamed Lalizare, cultivatorul oficial de lalele al sultanului Ahmed, ajunsese sa ingrijeasca un numar de 1323 de varietati.

La scurt timp dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, olandezii au trimis sute de mii de lalele la Ottawa, pentru a-si exprima recunostiinta fata de soldatii canadieni care eliberasera Olanda de sub ocupatia germana si drept multumire pentru faptul ca regina Maria fusese gazduita in Ottawa in perioada razboiului.

Laleaua rosie este unul din simbolurile zilei Sfantului Valentin (Valentine's Day). Se spune ca in secolul XVI, sultanul Persiei isi arata afectiunea fata de aleasa sa daruindu-i lalele de un rosu aprins, simbolizand flacara neostoita a iubirii sale. Florile aveau mici puncte negre la baza, ceea ce arata ca inima sultanului era transformata in carbune de focul pasiunii sale. Datorita acestei legende, in epoca victoriana, lalelele erau folosite pentru a comunica dragostea.

Laleaua, "floarea primaverii", simbolizeaza Imaginatia , Visarea, Iubitul/Iubita Perfect(a), Declaratia de dragoste.
Lalelele pestrite contin mesajul cifrat "Ochi frumosi", cele rosii , "Dragoste irezistibila", iar cele galbene, "Iubire fara speranta".

Limbajul florilor : legende & mituri Descoperă acum locul unde povestirile prind viață