13:52 San Juan, Puerto Rico. 26. prosince 2008

253 14 1
                                    


~~~~ 13:52 San Juan, Puerto Rico. 26. prosince 2008 ~~~~


Tým konečně uzavřel případ v San Juan, byli Vánoce 2008, a to proč Hotch nevyšiloval kvůli Haley, která si odjela na tropickou dovolenou, kterou vždy chtěla a o které se tak hádali, bylo to, že už na tom skutečně vůbec nezáleželo. Rozvod před osmi měsíci byl konec, ale stále mezi nimi byl napjatý vztah a to zejména co se týkalo o něho a trávení času s Jackem.

Případ byl dořešen v časných ranních hodinách Boxing Day (na Štěpána) a Hotch, potom, co strávil šest měsíců práce a Kate Joyner, začal slavit spíše Commonwealth Day svým vlastním tichým způsobem. Ne, že by se považoval za anglofilského občana, ale slavit Boxing Day pro něj přestalo mít význam. Kate zemřela před půl rokem, ale Hotch měl stále noční můry, cítilo se za to, co se stalo, zodpovědný. Obviňoval z toho svoji pýchu. Vybral si nějaký kvalitní rum, věřil, že ostatní z týmu jsou už ve svých pokojích, ale Spencer, on na obličeji nosil onu povědomou masku.

Aanon skrz ni si dobře uvědomil, co znamená. To bylo prostě to, co viděl v obchodě se suvenýry.

Tento rok byl obtížný pro oba. Spencerova abstinence měla někdy těžké momenty a Aaron se potýkal s rozvodem. To fiasko s Hardwick stále Arona strašilo v nočních můrách, kde se Spencer z té šlamastiky nedokázal vymluvit. Občas se Spencer zastavil v Aaronové kanceláři, mluvil s ním o případu a poté co odešel, našel Aaron na stole drobnou minci. Spencer je kouzelník a zdálo se, že mu rád ukazuje svoje dovednosti. Aaron předpokládal, že je asi jediný, kdo ví, jak moc je zručný. Nikdy nemluvili o tom, co bylo v loňském roce, i když chtěl získat odvahu Spencrovi říct: „Kdybych se nezaměřil na tebe, asi bych vypil všechen alkohol ve skříni."

Lidi z týmu hlasovali, aby v městě San Juan zůstali ještě jeden den, což byl důvod, proč všichni v současné době šli po jedné z cest přes El Yunque. Tohle byl první prales, ve kterém Aaron byl, stejně tak Reid. Zbytek týmu byl v jednom předtím, šli přes Maui, ale Prentiss a Rossi mohli také to srovnat s pralesem v Kostarice a Brazílii. Reid trápil průvodce a Aaron v úžasu poslouchal všechny ty neskutečné vědomosti, které měl Reid uložené v hlavě.

„Jmelí Golden fruit," najednou pravil Reid a ukázal směrem na shluk čeho si seleného mezi větami stromů.

„Cože? Ty nepolezeš na strom, abys mi ho dal?" Ta slova vyklouzla Aaronovi dřív, než dokázal zpracovat, co to vlastně řekl. Když mu to došlo, chtěl se červenat a mlátit hlavou o nejbližší strom. Jediné co však mohl, bylo udělat blbý vtípek, nahodit úsměv a doufat, že na to Reid nebude reagovat.

Reid na něj chvíli zíral. „To je nezákonné."

„A co v Fort Niagara State parku, to ilegální nebylo?" Sakra, drž už hubu Hotchnere! Co to děláš? Měl mlčet, ale Aaron si nemohl pomoci. Kývl a usmál se.

Mladému muži tváře zčervenaly. Podíval se pryč, jeho prsty se uklidnily a sklonily dolů. Byla to dlouhá pauza. Aaron věděl, že si měl nechat komentář pro sebe, ale pak Reid přiznal: „To nikdy nebyl rozsudek tvého manželství."

„Co?"

Reid si dlouze povzdechl. „Jmelí je parazit, napadá zdravé stromy a živí se jimi. I když chápu, proč bylo ve středověku považováno za znamení mužnosti, tak nechápu, proč je to tímto symbolem i v dnešní době.

„No, většina lidí věří, že Ježíš se skutečně narodil 25. prosince," podotkl Aaron.

„A ty ne?"

„Na rozdíl od většiny lidí, moje víra není založená na tom, co jsem se naučil ve čtvrté třídě."

Reid se náhle začne smát a přitom strčí ruce do kapes. „Když ortodoxní křesťan uzná, že většina jeho tradic je přenesena z jiných náboženství..."

„To se nestane. A k tvým dřívějším obavám, nikdy jsem si nevyložil jmelí v negativním smyslu. Byl to nápaditý dárek od vás. Vážil jsem si toho."

„Ale nepřinesl jsi to domů Haley."

„Mám se k něčemu přiznat, Spencer?" řekl Aaron, záměrně použil křestní jméno. „Nikdy jsem to jmelí nedal Haley. Jak jsem řekl, byl to dar od vás a já ho nechtěl pošpinit špatnými vzpomínkami."

Reid po tom prohlášení obrátil pohled pryč.

Aaron opět chtěl bušit hlavou o nejbližší strom, i když ten byl porostlý jedovatou révou, která by mu způsobila vyrážku na několik měsíců.

Ale druhého rána, když měli letět do DC, Spencer mu dal malou bílou krabičku a řekl: „Do vaší sbírky."

V krabičce byla zasazena do falešné bavlny zelená ratolest. Na vnitřní straně víka krabičky bylo napsáno: „Piper jmelí, Puerto Rico."

Aaron se usmál a pozval Reida na večeři.

Který to přijal.

Tradice větvičekKde žijí příběhy. Začni objevovat