Bab 13

20.6K 160 3

"Yuhanis!" Tiada sahutan.

"Tidur mati apa budak ni?!" Mizan merungut sambil terus mengetuk pintu di hadapannya.

"Yuhanis! Buka pintu ni! Hei, Hani! Awak jangan nak main-main dengan saya pagi-pagi buta ni. Saya nak pergi kerja tau tak?!" Mizan menahan geram. Dia cuba bersabar. Kalau tak, dah lama dirempuhnya pintu bilik orang gaji itu.

Sepi. Masih tiada jawapan dari orang di dalam bilik.Mizan menarik sedikit lengan baju kemeja yang sudah siap dipakai. Jam tangannya sudah menunjukkan pukul 8.15 pagi. Dia sedikit lega. Masih ada waktu lagi jika dia terus masuk pejabat tanpa berhenti di mana-mana untuk bersarapan.

Never mind, sarapan tak penting. Ada benda lain yang lebih penting untuk dia selesaikan terlebih dahulu. Kalau minah ni tak mahu juga buka pintu, aku kena fikir cara lain. Mengada-ada betul budak ni. Nak balas dendam pun, berpada-padalah, bebel Mizan dalam hati.

Matanya menjeling sekilas keadaan dapur. Sudah bersih. Sudah kemas seperti biasa. Dia mencebik. Baru diuji sikit sudah berani nak melawan, nak balas dendam. Dia terus-terusan membebel.

"Yuhanis! Saya cakap elok-elok, awak tak nak dengar, ya? Kalau saya main kasar, awak jangan nak salahkan saya pula. Buka pintu ni cepat! Saya tak ada masa nak main-main dengan awak. Dengar tak ni?!" jerit Mizan lagi. Geram Mizan sudah tidak dapat ditahan. Sabarnya sudah menipis. Jam di tangan dilihat lagi. Cepat betul masa berlalu.

Pintu bilik orang gajinya hanya ada satu selak kecil. Kunci di tombol sudah lama rosak, masih tidak dibaiki. Hendak dibaiki pun, bilik itu sudah lama tak berpenghuni. Sudah lama Mizan tidak mengambil tahu pasal bilik itu tapi, apa yang Mizan tahu, pintu itu tidaklah sekuat mana. Mizan yang memasang selak itu.

So, no problem. Sekali rempuh, hah! Siap kau. Jangan nak main-main dengan aku. Lepas ni tiada maaf bagimu. You better pack your bag. Sudah terasa-rasa sedapnya ayat yang akan dia hamburkan pada budak yang hendak sangat-sangat jadi isterinya itu.

"Yuhanis! Saya cakap elok-elok, awak tak nak dengar, ya? Kalau saya naik angin nanti, awak jangan nak menyesal tau. Bagi balik barang saya, awak dengar tak?!" Jeritan Mizan sudah bertambah tinggi. Silap hari bulan mahu Uncle Muthu yang datang bertanyakan hal. Kebaikan Uncle Muthu kadang-kadang menyusahkan.

Orang di sana masih menyepi. Orang di sini sudah panas meruap-ruap seperti lava gunung berapi!

"Okay, fine! Kalau awak masih degil juga, saya akan pecahkan pintu ni. Jangan ingat saya main-main. Apa? Awak ingat saya takut ke? Setakat pintu ni, sekali saya rempuh, satu pintu boleh tercabut, tau tak! Siaplah awak nanti," ugutnya pula sambil membetulkan lilitan tuala di pinggangnya.

Ingatkan tadi, senang aje Mizan hendak mengugut Yuhanis. Sebab itulah Mizan sudah bersiap segala. Siap dengan tali leher dan briefcase lagi. Cuma belum memakai seluar aje kerana belum cukup syarat. Seluarnya dibawa turun sekali untuk menjimatkan masa.

"Okey! Masa dah tamat. Saya nak pecahkan pintu ni. Saya dah lambat nak pergi kerja. Last kata, bagi balik seluar dalam saya!" jerkah Mizan dengan geram sekali. Penat cakap masih tak dipeduli. Geram Mizan sudah memuncak. Sabarnya sudah hilang terbang melayang.

Sunyi. Dan sepi.

Berani punya budak! rungut hati Mizan sambil mengetap gigi.

"Times up! Lepas ni awak jangan menyesal."

Dia tidak mahu termalu. Cakap tak serupa bikin! Awal-awal dah warning. Sekali rempuh, maknanya sekali rempuh. Jadi dengan sekuat tenaga dia merempuh pintu bilik yang dihuni Yuhanis.

Bang!

Pintu terbuka dengan mudah kerana tidak berkunci! Malah akan terbuka dengan mudah sekali walaupun ditolak dengan satu jari. Malah mungkin juga terbuka jika dihembus.

Pinggan Tak Retak, Nasi Tak DinginRead this story for FREE!