Obiectivitate subiectiva

46 2 0
                                    

Cu ce drept sa-l judeci pe cel ce "a gresit" doar pentru ca tu vezi asta ca si corect, crezand ca esti obiectiv? Si lui i s-a parut corect ceea ce a facut. De ce ai avea tu mai multa dreptate decat el?

Am o rezolvare: propun scoaterea temei din context si analizarea pietrelor de temelie care au ridicat aceasta impunatoare conceptie nedreapta numita "obiectivitate".

Deci: "a fi obiectiv". La ce te duce asta cu gandul? La un bine general valabil. Stii ce e asta? Ca sa citez o persoana draga mie: "o mizerie". Nimic nu e general valabil atunci cand e vorba de pareri. Masa e masa pentru toti, "bine" in schimb, nu. Binele meu, este diferit de al tau, si din punct de vedere subiectiv, si din punct de vedere "obiectiv". Acum parca te vad, citind si gandidu-te "asta bate campii", si este foarte posibil, dar e mai probabil sa nu.

Subiectivitatea este definita ca si "parerea proprie", obiectivitatea este insa "parerea in conformitate cu a celorlalti". Juratul, judecatorul, prin judecata sa "impartiala" nu poate totusi sa faca abstractie de "bine sau rau". La fel si profesorul la scoala sau scriitorul in literatura. Dar orice notiune este diferita pentru fiecare, fiind influentata de-alungul vietii de socitate, anturaj si experienta.

Din aceasta cauza apar neintelegerile. Din aceasta cauza exista mai multe partide, din cauza asta exista mai multe curente literare

Atunci orice judecata este subiectiva, iar obiectivitatea este doar un paradox.

Ai ajuns la finalul capitolelor publicate.

⏰ Ultima actualizare: Dec 18, 2013 ⏰

Adaugă această povestire la Biblioteca ta pentru a primi notificări despre capitolele noi!

Totul e relativUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum