Bab 4

1.7K 36 2

Telefon bimbitku menyanyikan lagu Exo – growl. Aku memerhatikan siapa gelaran yang menelefonku. Nama Maziah dipamirkan. Aku menjawab panggilan itu lalu mendekatkan Samsung Galaxy S4ku kea rah telinga

“Hello Assalamualaikum.” Aku memulakan berbicara dengan Maziah
“Hello Waalaikumsalam. Odigaaa?(Kau kat mana?). Aku, Syalbiah , Jalilah, Aina dan Nalbila dah tunggu lama dah ni.” 
“Aku tengah on the way nak kesana.Nanti aku sampailah.” Marahku kepada Maziah
“Kau pergi dengan siapa?”
“Siapa lagi kalau bukan Akmal.Kenapa?”
“Tak adalah. Dulukan crush sekarang ni suami.”
“Malaslah aku cakap dengan ko ni. Okey kalau aku sampai aku mesej ko. Bye Assalamualaikum.” Aku matikan telefon bimbitku selepas kawank menjawab salam. Memang dahulu masa zaman sekolah menengah aku suka kat Akmal.  Tetapi aku lupakan sebab aku hanya tepuk sebelah tangan.


“Siapa yang telefon tadi.” Tanya Akmal yang masih memandu.
“Maziah yang telefon.” jawabku
“Oh. Dia Tanya apa?”
“Dia Tanya dah on the way ke belum. Tu je.”
“Oh. Okey”jawab ringkas Akmal

Kami mendiamkan diri dengan ditemani oleh lagu Mark Adam – Pencuri yang dimainkan deejay radio Era.fm. Lagu Mark Adam ni mengingatkan peristiwa aku ketika aku sukakan Akmal.

Jangan tinggalkan auramu
Di sekelilingku
Ia membuat aku termimpi
Mimpikan kita

Jangan biarkan wangianmu
Mohon memahami
Ia melekat di hidung
Yang memenuhi
Di setiap sudut mindaku

Kan ku curi hatimu
Menyamun senyummu
Kan ku culik cintamu
Macam ku larikan lirikmu
Kau tak perasan aku sukamu
Dari dulu lagi
Kau simpan hatiku
Dari Darjah Satu
Darjah Satu

Jangan senyum bila di depanku
Fokusku tergendala
Kau memaksa aku menutup mata
Tak sempat tutup telinga
Bila kau tertawa

Kan kukembalinya padamu nanti
Bila kita berjanji
Tuk sehidup semati

Kan ku curi hatimu
Menyamun senyummu
Kan ku culik cintamu
Macam ku larikan lirikmu
Kau tak perasan ku sukamu
Dari dulu lagi
Kau simpan hatiku
Dari Darjah Satu
Darjah Satu
Dari Darjah Satu
Aku suka kamu

--------------------------------------------------------------------------------------

Aku dah sampai kat sekolah. Aku menekan butang sent. Aku meletakkan Samsung Galaxy S4ku kembali ke tas tanganku. Ketika aku ingin memegang tombol pintu kereta, Akmal lebih pantas membuka kereta BMW 6 Seriesnya. Aku keluar dari kereta itu. Selepas Akmal tutup pintu kereta kesayangnya itu, dia menghampiriku dan memegang erat tanganku.
“Kenapa awak pegang tangan saya?” tanyaku dengan nada yang perlahan.
“Tak salah punkan abang pegang tangan sayang.” Balasnya dengan nada manja. Kami berjalan bersma sehingga kami ke dewan tertutup sekolah lama aku dahulu. Ketika sampainya kami di sana perkataan yang pertama yang aku keluar ialah Meriahnya.


“Awak lepaskan tangan saya boleh? Saya nak pergi dekat kawan saya.” Tanya sambil menunjukkan tangank yang masih digenggami oleh Akmal.
“Kalau abng kata tak boleh?”
“Bolehlah. Nak jumpa dengan kawan saya ni.”
“Siapa kawan sayang tu?” dia bertolak dalih dengan aku.
“Siapa lagi kalau bukan Maziah , Aina , Nalbila , Syalbiah dan Jalilah.”
“Hello Minah Bunga Dan Mamat Playboy. Disini rupanya” Panggil Maziah , Aina , Nalbila , Syalbiah dan Jalilah serentak.
“Dahlah panggil aku gitu.” Marahku kepaa kawan kawanku
“Tak salahkan?” Aina berkata
“ Memanglah salah” mrahku kearah diorang
“Akmal , boleh kitaorang pinjam isteri kau” Tanya Maziah
“Boleh.” Akmal mengizinkan aku duduk dengan rakan rakanku. Kami berjalan sehingga ke sudut dewan.
“Weh, aku nak makanan kejap.” Izinku ke arah rakan rakanku.
“Tak yah. Aku dah ambil. Nah” Syalbiah memberitahuku.
“Thanks.” Balasku ringkas.
“Macam mana jadi isteri dia.” Tanya Nalbila
“Macam tulah.” Jawabku ringkas.
“Best ke?” Tanya Jalilah pula
“Tak tahu nak cakap macam mana.” Jawabku dengan acuh tak acuh
“Yelah kan ko suka dia dulu. Mesti ko happykan.” Peril Aina 
“Ye dulu memang aku suka dia. Tapi itu dulu, Not now.” Balasku
“Okey” jawab Nalbila, Aina, Maziah , Syalbiah , Jalilah serentak.

Aku mendengar tepukkan gemuruh dan pengerusi majlis naik keatas  pentas.
“Selamat malam dan selamat datang ke Majlis Annual dinner yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Harini kita bertuah kerana bekas bekas pelajar sekolah ini datang juga bersama. Okey dengan ini saya ingin menjemput Akmal Naim untuk menyampai sebuah persembahan. Dipersilakan. ” tepukkan gemuruh dari orang ramai yang berada dalam ini. Seketika kemudian, Akmal membawa gitar bersama sama kerusi. Dia duduk di atas kerusi selepas dia meletakkan kerusinya ditempat yang sesuai.
“Nama saya Akmal Naim. Saya nak tujukan lagu ni kepada orang yang sayang sehingga hujung nyawa saya. Dan ini adalah lagu kegemarannya.” Akmal memulakan dengan memetik gitar yang berada di tangannya.

Neul ttokgateun haneure
Neul gateun haru
Geudega omneun-gotmalgoneun
Dallajin-ge omneunde

Nan utgoman sipeunde
Da ijeundeusi
Amuir-anin deut geuroke
Useumyo salgopeunde

Geuriwo geuriwoso
Geudega geuriwoso
Meil nan honjasoman
Geudereul bureugo bullobwayo

Bogopa bogopaso
Geudega bogopaso
Ije nan seupgwanchorom
Geudea ireumman bureuneyo
Oneuldo

Nan bonenjur-aratjyo
Da namgim-obsi
Anijyo anijyo nan ajik
Geudereul motbonetjyo

Geuriwo geuriwoso
Geudega geuriwoso
Neil nan honjasoman
Geudereul bureugo bullobwayo

Bogopa bogopaso
Geudega bogopaso
Ije nan seupgwanchorom
Geudea ireumman bureuneyo
Oneuldo

Haruharuga jugeul gotman gateunde
Ottoke heyaheyo

Saranghe sarangheyo
Geudereul sarangheyo
Maljocha mot-hagoso
Geudereul geuroke bonenneyo

Mianhe mianheyo
Ne mari deullinayo
Dwineujeun ne gobegeul
Geuden deureul su isseulkkayo
Sarangheyo.

Sekejap ni lagu kegemaran aku. Macam mana dia tahu ye.

“Tu bukan lagu favaourite ko ke?” Tanya Nalbila
“Nampak gayanya iadah.. Lagu Jung Yong Hwa – Because I Miss You.” Balas aku. Selepas itu aku mendiamkan diri aku. Aku terfikir kenapa dia buat macam tu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selesai sahaja majlis annual dinner. Aku keluar dari dewan tertutup itu dengan berjalan dengan pantas. Semasa aku berjalan aku terlanggar dengan seorang lelaki.

“Sorry.” Aku meminta maaf sambil tundukkan kepala aku lalu berjalan.
“Liya. Awak Aliya Annisa kan?” Tanya lelaki itu.
“Ye saya.” Balasku sambil melihat gelaran lelaki itu.
“Kau takkan tak ingat saya kot.” Balas lelaki itu.
“Lah Danish Arshad rupanya. Bila kau balik?”  Terkejut aku dengan kawan lama aku yang kesian lamanya menetap di Korea Selatan untuk sambung belajar.
“Minggu lepas. Kau datang dengan siapa?” Tanya Arshad
“Dia datang dengan aku. Jom.” Aku dapat rasakan yang Akmal sedang berdiri tegak dibelakang aku. Akmal menarik tangan aku sehingga ke kereta Akmal.Dia membuka pintu untuk aku lalu menghempas pintu itu dengan kuat. Takut aku. Tak pernah aku lihat dia marah macam ni.

“Tadi tu siapa.” Tanya Akmal setelah dia memasuki kereta.
“Danish Arshad. Kawan sekelas saya dulu.” Beritahuku sambil memandang karpet kereta.
“Danish Arshad ke Firash Arshad ke abang na tengok sayang cakap dengan dia lagi.” Tengkin Akmal ke arah aku. Aku takut tengok Akmal marah macam tu. Lagu yang dimainkan membuatkan aku mengantuk. Aku sandarkan kepalaku ke cermin tingkap. Aku tertidur disitu dengan mimpi yang indah.

Hanya Dia Sahaja-discontinued-Read this story for FREE!