De ce este Mona Lisa atat de faimoasa si valoroasa

812 9 0
                  

Unul dintre cei mai recunoscuti genii, Leonardo da Vinci nu a realizat decat putine picturi de-a lungul vietii sale. Motivul il reprezinta faptul ca acesta a fost un adevarat perfectionist caruia ii lua ani intregi fiecare tablou. Doar saptesprezece picturi au ramas si fiecare este foarte valoroasa.

Mona Lisa a inceput sa fie pictata in anul 1503 si a fost finalizata nu mai mult decat saisprezece ani mai tarziu in 1519 cu putin inainte sa moara maestrul.

Astazi este considerata a fi cea mai faimoasa si valoroasa pictura din lume, dar nu a fost dintotdeauna asa.

Dupa moartea lui Leonardo da Vinci, pictura Mona Lisa a fost lasata mostenire asistentului sau Salai si a fost expusa intro galerie de arta la Fontainebleau.

In anul 1800 pictura putea fi vazuta doar de catre Napoleon in dormitorul sau din palatul Tuileries din Paris. Patru ani mai tarziu aceasta a fost mutat la museul Louvre.

Pictura nu a fost foarte cunoscuta pana cand a fost vazuta de catre miscarea simbolista ca fiind intruchiparea eternitatii feminine.

Dar faima picturii Mona Lisa a crescut imens in momentul in care a fost furata din cadrul museului Louvre in anul 1911. Furtul picturii a fost tratat cu asemenea importanta incat muzeul a fost inchis timp de o saptamana. Unul dintre suspecti a fost nimeni altul de cat Pablo Picasso dar s-a descoperit ca pictura a fost furata de catre un angajat al muzeului, Vincenzo Peruggia.

Foarte multe lucruri fac ca pictura Mona Lisa sa fie valoroasa.

Este una dintre primele picturi in care subiectul este in fata unui peisaj fantezist, este o combinatie intre realism si un decor de poveste.

Zambetul enigmatic care dupa 500 de ani, inca continua sa fascineze si sa faca oamenii sa se intrebe despre ce este vorba. Armonia totala a compozitiei si sentimentul de calm caracteristic tuturor operelor lui Leonardo da Vinci.

Probabil cel mai important element al picturii Mona Lisa este privirea personajului. Leonardo da Vinci a reusit prin impresia vizuala a distantei dintre observator si Mona Lisa sa ii confere acesteia o aproape divina inaccesibilitate.

Mona Lisa este o femeie reala si un ideal plin de contradictii in acelasi timp.

Acum este confirmat faptul ca personajul din pictura este Lisa del Giocondo dar au fost foarte multe speculatii in legatura cu adevarata identitate a femeii. O sugestie a fost chiar faptul ca pictura reprezinta de fapt un ironic autoportret al maestrului Leonardo da Vinci.

Zambetul enigmatic este cel care continua sa impresioneze atat oamenii de rand cat si cei din lumea artei. Este un zambet care disapre in momentul in care te uiti direct la el si a fost pictat de catre Leonardo exact cu aceasta intentie.

Profesorul Margaret Livingstone de la Universitatea de la Harvard explica faptul ca zambetul Mona Lisei este cel mai bine vazut de catre vederea noastra periferica fiind aproape in intregime in frecventele spatiale joase. Aceasta a mai precizat faptul ca Leonardo da Vinci a descoperit adevaruri fundamentale care abia acum sunt descoperite de catre stiinta.

CuriozitătiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum