Paella (Valenciana)

127 2 0
                                    

Paella este, poate, specialitatea culinara nationala a Spaniei. Este una dintre cele mai indragite retete ale acestei regiuni latine, care imbina orezul cu legume si carne.

Exista o multime de tipuri de carne care se pot folosi pentru Paella - porc, pui, vita, iepure, fructe de mare - insa baza ramane intotdeauna legumele si orezul. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa.

Paella, reteta traditionala spaniola, a pornit din regiunea Valencia in varianta retetei originale, raspandindu-se apoi in toata tara. In varianta originala la paella se folosesc creveti, ardei gras, mazare si sofran.

Ingrediente

100g creveti curatati
200g midii
50ml vin alb
2 ardei grasi (unul verde si unul rosu)
1 ceapa tocata marunt
4lg mazare verde
sofran (cateva filamente)
2lg ulei de masline
300g orez arborio

Mod de preparare

Puneti sofranul sa se inmoaie in 4 linguri de apa calduta. Spalati bine orezul si scurgeti-l. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie marem adaugati ceapa si ardeii taiati julien. Caliti timp de 5 minute. Adaugati orezul si turnati peste 1l de apa clocotita, puneti sofranul si amestecati. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic pana cand orezul este aproape gata. Amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul tigaii. Mai completati cu apa daca scade prea mult.

Adaugati vinul si crevetii curatati si midiile si lasati sa mai fiarba acoperit inca 5-7 minute. Adaugati mazarea verde (daca este cruda trebuie fiarta putin inainte) si ornati cu verdeata.
Paella se serveste calda.

SFAT: Paella este o mancare tipic spaniola, ce a pornit in varianta originala din regiunea Valenciei. Sunt cunoscute o multime de variatiuni ale acestui preparat culinar, dar reteta originala este cu creveti. Daca ajungeti in Spania si doriti sa serviti paella, este recomandat sa incepeti ori cu cea cu creveti, ori cu cea cu pui, dar niciodata sa nu incercati pentru prima data o paella amestecata cu fructe de mare si carne de pui sau porc.

Retete si Sfaturi CulinareUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum