Bab 2

22.3K 622 5
                                              

Setelah mereka melabuhkan punggung di kerusi taman berhampiran tasik yang agak jauh dari pengunjung taman, mereka melepaskan keluhan masing-masing..

"weh, kau ni pahal? Kusut je muka tu?"
Tanya Asyraf prihatin terhadap sahabat baiknya semenjak universiti.

"haihh...aku pon tak tahu lah apa yang rasuk bonda aku sampai jadi macam tu.. Aku baru 26 tahun kot..tapi dia dah paksa-paksa aku kahwin..."
Cerita Kris..

"lah! Kau pon sama ke? Hahaha! Sama lah dengan aku.. Mama aku pon suruh aku cari jodoh dalam masa dua bulan ni.. Kalau tak...dia sendiri yang carikan jodoh untuk aku."
Cerita Asyraf terlebih teruja. Yelah. Tak sangka member dia pon ada masalah yang sama macam dia..huhuhu

"hurrmm...kau dua bulan..aku lambat sikit..tiga bulan.. Hahaha!"

"eleh! Beza sebulan je dengan aku... Tapi series weh. Aku tak nak kahwin dengan anak kawan mama aku...aku tak sanggup!!!"

"hahaha!! Abis kau fikir aku sanggup lah kahwin dengan anak kawan bonda aku tu?? Si Nordin nerd tu?! Yukss!! Tak pasal-pasal nanti dia control hidup aku..."

"HAHAHAHA!!!"

Mereka berdua ketawa lepas bersama...
Setelah penat ketawa mereka diam merenung tasik sambil memikirkan jalan keluar permasalahan mereka itu..

*******
"haaaa!!!"

Setelah sekian lama berdiam diri, mereka berdua merjerit serentak..

"kau pikir tak apa yang aku pikir sekarang ni?!"
Ujar Kris teruja.

"aku rasa, aku pon pikir apa yang kau pikir sekarang ni!"

Ujar Asyraf dengan mata yang bersinar.

Mereka berdua tersenyum penuh makna..

"hehehe...ermm..why not kalau kita kahwin?"
Ujar Kris sambil mengangkat keningnya.

"aku pon pikir benda yang sama doh. Aku kenal kau. Kau pon kenal aku. So maybe kita boleh try kan?"

"kann!! Kita kahwin je dulu. Nanti apa nak jadi pon, kita redah je lah..ye dok?"

"hurrmm.. Betul betul betul.. Apa nak jadi pon jadi lah.. Asal aku tak kena kahwin dengan anak kawan mama aku and kau tak payah kahwin dengan mamat nerd tu.. Settle!"

"HAHAHAHA!!!!!"

Mereka berdua ketawa terbahak-bahak kerana terlalu gembira..

"so, sebagai permulaan, esok tengah hari kau pakai cantik-cantik ikut aku jumpa mama aku eh?"
Ajak Asyraf

"hurmmm...boleh lah...tapi esok kau jemput aku kat cafe lah... Aku bawak kek untuk mama kau."
Kata Kris

"amboi. Pandai dia nak amik hati bakal mak mertua ek?"
Usik asyraf.

"hehehe...of coz lah.. Ni Kristal Nadia lah..."
Kris berkata sambil mendabik dada.

"hahaha..hurmm yelah..."

Setelah mereka berborak kosong, mereka balik ke rumah dalam keadaan yang happy..

Kau Tertulis UntukkuWhere stories live. Discover now