Ion de Liviu Rebreanu rezumat pe capitole

366K 853 88

ION 

 

  de Liviu  Rebreanu

 

 

Volumul I-Glasul pământului

I.Începutul

1.Aflăm cum este aranjat satul, mai precis casele. Ni se prezintă casa domnului Herdelea, învăţătorul satului, cea a lui Alexandru Pop Glanetaşu, a lui Macedon Cercetaşu, a primarului Florea Iancu. Este prezentată şi cârciuma lui Avrum.

2.Este duminică şi este horă la Todosia, văduva lui Maxim Oprea, o femeie ce a prăpădit agoniseala soţului ei. Cei trei lăutari: Briceag, Holbea şi Găvan cântau de zor. Băieţii şi fetele dansează, în timp ce mamele şi babele stau şi privesc. Mai departe sunt bărbaţii, cum ar fi bătrânii fruntaşi. Ştefan Hotnog “un cheabur cu burta umflată”, Trifon Tătaru, Alexandru Glanetaşu, un fost învăţător, Simion Butunaru, Macedon Cercetaşu, Simion Lungu, Toader Burlacu, straja Cozma Ciocănaş, Ştefan Ilina.

Apare şi Savista, oloaga satului, vară cu Florica, cea mai frumoasă fată din sat şi neam cu nevasta lui Trifon Tătaru la care şi lucra, având grijă de copii.

3.Ion, fiul Glanetaşului, dansează cu Ana lui Vasile Baciu. Jocul se termină. Tinerii se despart, Ion îi spune Anei să vină în locul ştiut numai de ei. Mama lui Ion este  Zenobia, mama Floricăi este văduva lui Oprea.

4.Ion şi Ana se întâlnesc în spatele cârciumii lui Avrum. Ion îi oferă rachiu, Ana îi spune că tatăl ei o vrea măritată cu George a Tomii. Ion o iubea pe Florica foarte mult, dar era săracă, şi Ana era bogată, avea “locuri şi case şi vite multe”. Îi vede Ilie Onu, frate de cruce a lui George a Tomii, care îl ura pe Ion.

5.Preotul Belciug, Maria Herdelea cu Laura şi Titu, fiul învăţătorului Herdelea de 23 de ani, vin la petrecerea oamenilor.  George îi invită la horă, iar Titu întreabă de Ion, cel mai bun prieten al său, la care Ilie răspunde că este împreună cu Ana sub nuc.

6.Soseşte Baciu Vasile beat criţă şi întreabă de Ana. George îi spune unde este şi Vasile vrea să-l lovească pe Ion, în numeşte “sărăntoc”. Ion se abţine, dar furia lui nu mai era de stăpânit. Totuşi cu ultimele puteri se stăpâneşte. Ana fuge acasă plângând iar Baciu este ţinut de oameni. Băieţii pleacă la cârciumă.

7.Aici apare şi Titu(la cârciumă), care din curiozitate vrea să vadă ce se va întâmpla. Ion i se plânge şi îi spune că se va răzbuna pe George.

8.Ion se ia la bătaie cu George pe care îl lasă inconştient şi se simte uşurat. A făcut ce a trebuit.

9.Ana îl vede pe Ion şi e bucuroasă că nu a păţit nimic. Titu întreabă ce s-a întâmplat, iar Ion îi spune că “s-a răcorit oleacă”.

 II.Zvârcolirea

1.Ion este sculat de mama lui să meargă la cosit.

2.Aflăm că Zenobia a fost bogată, dar s-a căsătorit cu un băiat sărac, căruia îi ziceau Glanetaşu, “că ştia să zică din trişcă”, ca dintr-un clarinet. Ea era muncitoare spre deosebire de el, din cauza căruia au pierdut mult pământ. Ion semăna cu mama lui, era harnic şi deştept. Era favoritul domnului Herdelea la şcoală şi din rugămintea acestuia a fost la liceu la Armandia. Ion iubea pământul, se simţea legat de el şi unica lui dorinţă era să aibă cât mai mult pământ pe care să-l lucreze. Ana îl vede şi vorbesc că Ion e la coasă. Ea merge la tatăl ei cu prânzul. Ion îşi spunea în gând că Ana este “urâţică şi slătuţă”. Florica vine şi ea, apoi apare Zenobia, care o surprinde săruntându-l pe Ion.