Bab 2

182K 7.9K 425
                                    

Kring !!

Loceng yang berbunyi menandakan telah masuk waktu rehat . Semua pelajar berpusu-pusu keluar dari kelas

" Cepatlah Orked ! Aku dah lapar tahap gaban ni " rungut Ika sambil memegang perutnya . Konon lapar sangat

Tangan Orked lincah mengemas alat tulisnya lalu dimasukkan ke dalam beg

Sebaik sahaja mereka keluar dari kelas , Ika terus menyiku lengan Orked . Dia memuncungkan bibir ke arah Haydar yang sedang berdiri di luar kelas . Haydar lengkap berpakaian T-shirt bola keranjang bersama seluar pendek paras lutut . Dilehernya tergantung tuala putih . Mesti baru lepas training

Haydar tersenyum apabila ternampak Orked . Dia berjalan mendekati

" Hai Orked . Hmm actually saya nak bagitahu awak yang hari lusa saya ada game . Awak datang eh ? " ajak Haydar

" Mesti lah saya datang . saya tak pernah miss game awak " jawab Orked dengan sengihan di bibir merahnya

Ika yang menjadi pendengar setia hanya mencebik . Geli mak

" Great . So jumpa awak nanti okay " Haydar melambaikan tangan sebelum berlalu meninggalkan mereka

Satu minit ....

Dua minit ...

Tiga minit ...

" Woi , sudah lah tu senyum . Haydar tu dah lama blah . Aduhai parah kau ni " Ika sudah membuka langkah meninggalkan Orked . Lama-lama boleh jadi biul dengan Orked ni

Orked seperti baru tersedar daripada mimpi . Eh Haydar dah pergi ? Masih terbayang-bayang senyuman manis Haydar itu

********************

" Game tu lawan dengan sekolah mana ? " tanya Ika dengan mulut yang penuh berisi nasi goreng . Dia duduk berhadapan dengan Orked

"SMK Putra rasanya . Why ? Nak tengok jugak ke ? "

" Taknak lah . Malas nak stayback "

Orked memang sudah dapat mengagak jawapan Ika . Ika memang tak suka stayback pun

Kadang-kadang kalau ada kelas tuisyen pun dia ponteng . Tak faham betul lah aku dengan dia ni

Beberapa minit kemudian , suasana kantin yang bising tadi tiba-tiba bertukar senyap . Semua mata memandang ke arah belakang Orked

Ika juga begitu . Mulutnya ternganga . Seakan tidak percaya dengan apa yang dilihatnya

Orked mula berasa hairan

" Hey what's going on ? " Orked bertanya kepada Ika . Perlahan-lahan dia memusingkan kepala memandang ke arah yang sama . Dan kini dia pula yang ternganga . Rahangnya jatuh

Tengku Farhan Mikail langsung tidak menghiraukan semua mata yang sedang memandangnya . Dia berjalan penuh gaya dengan tangan dimasukkan ke dalam poket

Dia terus mengambil tempat bersama sekumpulan pelajar lelaki . Terdengar suara bisikan pelajar-pelajar perempuan

Orked pula terkebil-kebil sendirian . Handsomenya

" Weh siapa dia tu ? " Orked menampar lembut pipi Ika yang kembali membawanya ke dunia nyata

" Dia lah anak jutawan yang aku cakapkan pagi tadi "

Orked rasa hendak pengsan . Kacak sungguh anak orang kaya itu . Kulit putih mengalahkan aku

" Handsome betul . Tergugat iman aku" kata Orked lalu ketawa . Memang patut lah senior tu jadi hot topic . Mesti lepas ni pelajar-pelajar perempuan bersemangat nak datang sekolah

" Aik lain macam je bunyi . Kau ni nak kat Haydar ke anak jutawan yang handsome tu ? " perli Ika . Nasi goreng kembali dijamah

" Haydar " Orked membalas dengan senyuman dibibir . Gatal sungguh

" Habiatu kenapa macam over sangat je kat anak jutawan tu ? "

" Alah saja . Semua perempuan kan suka tengok lelaki handsome " kata Orked lalu ketawa kecil . Biasalah , budak sekolah . Pantang tengok senior handsome

Dahlia MikailWhere stories live. Discover now