NEW: Introducing Tap. Addictive chat stories for your 📲 Now in 10 languages
DOWNLOAD NOW!

Als je altijd de tweede bent

111 1 0

1

Ja, hij is 23 jaar ouder dan ik. Ja, hij heeft een vrouw maar nee dit is waarschijnlijk niet voor altijd. Wie zegt dat ik dat eigenlijk wil?

 Ik blader verder in m’n oude vertrouwde vriend. Jeetje, ik heb vele dagboeken vol geschreven. Er staat een grote doos naast me vol met schriftjes en notitieboekjes. Het is al de zoveelste keer dat ik verhuis. Het is een mooi huis hoor met een grote lange woonkamer. En prachtige tuin en een kelder voor de zonnebank. Alles glijd weer door mijn handen al voor minimaal de vijfde keer in een aantal jaar. Oud e foto’s van ons samen en dit dus, mijn dagboeken. Ik schreef veel in al die jaren. Des te fijner nu, begrijp me niet verkeerd maar ik had het anders willen doen.

O, hij is zo ontzettend lief. We hebben  nog niet gezoend hoor dus eigenlijk hebben we nog niks maar hij nam me mee uit eten. Hij komt uit een goed milieu, heeft hij zelf gecreëerd. Ik nam een gerookte eendenborst vooraf en tongfilet als hoofd. Hij fileerde hem voor me en leerde het me stap voor stap.

De herinnering van die avond komt weer boven. Allemansgeest, het restaurant waar hij me die avond mee naar toe nam. Veel bekende mensen waar hij zich weinig van aantrok en al de aandacht die hij me gaf. Ik was nog heel jong en vond het allemaal zo ontzettend spannend. Die avond bracht hij me naar huis. De dagen daarna hoorde ik niets van hem. Ik ontplofte. Hoe kon hij dat doen? Ik draai de bladzijde om.

Waarom laat hij nou niets van zich horen? Was dit gewoon een spelletje? Dat was het eerste wat ik dacht maar nu snap ik het. Ik heb een lieve tweeling zus die me tot bedaren bracht. Tot nu toe is zij de enige die weet dat ik verliefd op hem ben. Ze kent hem wel maar niet zo goed. Ze heeft me laten inzien dat hij niet zomaar contact kan opnemen, een vrouw die dag en nacht bovenop zijn lip zit. Ik ga maar slapen en laat het even met rust. Denk ik.

Ik kijk op de klok en hoor dat er voordeur open gaat. Vast Bet, ze had belooft om te helpen met de dozen uitpakken. Ik moffel de doos met dagboeken weg in de inloopkast en stommel de trap af. “Zusje!”

 Ik loop richting de keuken en trek de koelkast open. O, alleen cola.

 “Zeg het eens, cola of gemeentepils?”

 Betty staart me aan en begint dan te glimlachen. Ik voel dat er wat is. Tegenwoordig zit ze op een dating site. Ze heeft al een keer afgesproken maar dat werd helemaal niets.

“Zeg op, wat is er aan de hand. Je lacht alsof je van de wereld bent.”

 Nu begint ze te blozen. Jezus. Wat is er met haar aan de hand?

 “Ik, uh .. ik heb tot half twee vannacht gechat. Hij is heel lief en je hebt hem ooit wel eens gezien. We willen afspreken.”

Ik kan mijn lach niet inhouden en proest het uit. Mijn lieve zusje heeft een kind, grote jongen al hoor maar toch. Het duurde niet lang of zij en de vader gingen al uit elkaar. Ooit heeft ze wel een vriend gehad maar dat werkte niet echt. Kind werd opstandig, je kent het wel.

 “Sta niet zo stom te lachen, wees eens blij voor me.”

 Ik zie de verontwaardiging in haar ogen. Ik kijk haar schuldbewust aan en geef haar een knuffel.

“Het spijt me. Vertel me alles. Hoe heet hij? Hoe oud?”

 En waar ken ik hem van? Die vraag stel ik maar niet. Ze begint te giechelen en word rood. Ik verwacht het aller ergste. Gelukkig kan het nooit zo erg worden als mijn biecht 25 jaar geleden.

“Het is Peet.”

Na de hele middag dozen uit pakken en voor alles een plekje zoeken ben ik moe. Betty heeft me letterlijk de oren van mijn kop gekletst over Peter. Ik plof neer op de bank en aai Jan over zijn kop terwijl hij richting zijn mand sjokt . Ik druk de TV aan en zap. Goede tijden, slechte tijden dan maar. Lekker hersenloos. Mijn maag knort. Ik grabbel mijn mobiel uit mijn tas en zoek het nummer van een pizzeria op.  “Een pizza margarita alsjeblieft.” Stilte “Voorstraat Noordwijk.” Ik hang op, heel tevreden en met een honger van hier tot Tokyo.  Ik voel dat ik in slaap sukkel maar ik laat het gaan.

Tring .. Tring! Ik schrik wakker. De tune van Goede tijden, slechte tijden. Afgelopen. Het eerste wat ik voel is honger en bedenk me dat de voordeur net ging. Ik ren naar de voren, vergeet bijna dat er een opstapje is, kan me nog net op tijd aan de kruk vastklampen en ruk de deur open. Twee lieve ogen kijken me aan met een pizza doos in de hand.

 “Vijf vijftig alstublieft mevrouw.”

Ik betaal, sla de deur voor de jongens neus weer dicht en bedenk me dat dat wel heel onaardig was. Ik doe de deur weer open, zeg sorry en sluit de deur dan rustig. Verdomme waar heb ik het bestek? Terwijl er een heel grote doos met daarop BESTEK over het hoofd zie ga ik weer richting bank en scheur mijn pizza in stukjes. Lekker handzaam. American next top model is op TV, heerlijk. Ik sms Bet om haar veel plezier te wensen en krijg meteen een sms terug: Als ik je HELP sms dan moet je me bellen oke? Ik schiet in de lach en wil eigenlijk mijn moeder bellen om het uitgebreid te bespreken maar heb beloofd het nog geheim te houden. De rest van de avond ontvang ik geen paniekerige HELP sms, kijk ik ook nog project runway en eet ik mijn pizza die onderhand al lang koud is geworden. Steenkoud maar dat maakt mij helemaal niets uit. Ik denk over wat ik de volgende dag moet inpakken want ik ga er even tussenuit.

Na een goede nachtrust word ik wakker. Kloppende hoofdpijn, te diep geslapen dus is mijn conclusie. Langzaam doe ik mijn ogen open en besef me dat ik helemaal niet thuis ben. Ik stap het bed uit en trek de kast open. Hoe kan het dat al mijn kleren hier dan hangen? Slaapdronken besef ik dat ik gisteren hierheen ben verhuisd en dat de twee honden beneden staan te trappelen om de duinen in te gaan. Snel trek ik een oude broek uit de kast stap ik mijn rijlaarzen in en ren naar beneden in mijn BH. Ik loop de keuken in en kijk naar mijn spiegelbeeld. Ik draai me om en ren weer naar boven. Hoe kan ik in godsnaam zo dom zijn? Snel trek ik een shirt met een vest uit een doos en terwijl ik weer van de trap af storm doe ik alles aan. Ik gooi de klapdeuren naar de achtertuin open, neem de riemen mee en roep Jan en Jes. Voor ik het weet staan ze al achter in de tuin en laad ik ze inmijn auto. Natuurlijk vergeet ik mijn mobiel en mijn tas neem ik nooit mee maar het kan me niet schelen. Dan heb ik het meteen lekker rustig want met drie zusjes belt er altijd wel een.

In de duinen waait het redelijk hard ook al is het hartje zomer en de honden rennen ver voor me uit. Ik geniet van de frisse lucht terwijl ik mijn hoofd mijn koffer al aan het inpakken ben. “Ik moet niet mijn bruisballen vergeten en ook die boeken die ik van de week heb gekocht.” Moet je nagaan hoe oud ik onderhand wel niet ben, ik praat al in mezelf. Ik moet er zelf om lachen. Maar goed dat er niemand anders is want dan had ik mooi voor paal gestaan. Ik laat de honden even verder razen en ga op een bankje zitten. Het zonnetje komt nu een beetje door en ik denk aan morgen. Vroeg naar Schiphol want onze vlucht naar Barcelona vertrekt om 11 uur in de ochtend. Rond 8 uur word ik opgehaald en dan zie ik het wel. Het word vast een heerlijke middellandse zee cruise. Ik neem me voor om die middag nadat ik de krant heb gelezen en een beetje heb ingepakt te kijken op de website van het schip om te kijken wat voor faciliteiten er zijn.  Ik hoop een leuk theater en een heerlijk zwembad. Ook moet ik nog even checken hoe en waar ik excursies kan boeken. Met de gedachte aan Rome sluit ik mijn ogen en geniet even van de zon.

De wind is gaan liggen en ik doe de klapdeuren open. Een heerlijk licht briesje komt naar binnen en ik zet de voederbakken op de grond. Ik pak mijn laptop en doe mijn slippers aan. Ik ben al begonnen in een van mijn nieuwe boeken toen ik lag te badderen. Echt zo’n boek waar je niet over na hoeft te denken. Soms kan ik daar best van genieten. Ik installeer de laptop op de tafel buiten en loop nog even snel terug om een glas water en de brochure van de cruise van de bar te pakken. Alles in de brochure heb ik gemarkeerd met plakkertjes en briefjes. Ik schakel de laptop aan en blader even door de gids. Prachtige grote foto’s van kamers met grote kingsize bedden en een badkamer met gouden kranen. Het penthouse met jacuzzi op het grote balkon maar eerlijk gezegd weet ik niet eens wat voor kamer we hebben geboekt. De laptop maakt een pling-geluidje en ik voer de website van de cruisemaatschappij in. Meteen word er een filmpje afgedraaid op mijn beeldscherm met lief lachend personeel in alle soorten en maten. Dansende meisjes in cancan rokken in het grote theater die in het engels vertellen dat er plaats is voor 7500 mensen en dat er twee shows per avond worden gegeven. Een flits van restaurants en barretjes en een zomerse tune. Het zonnetje brand op mijn gezicht terwijl ik verder klik.

Faciliteiten: een  zelfbedienings restaurant (ochtend, middag en avond), black tie restaurant en een Italiaan. Diverse bars waaronder een champagne bar, sigaren bar maar ook een karaoke bar.

Ik pak dan toch nog maar een lange jurk in want je weet maar nooit. O, er is ook een bar bij het zwembad en je hoeft er voor de non-alcoholische drankjes niet eens bij te betalen. Ik ben niet zo’n shop-a-holic maar er zit wel een sieradenwinkel en een kledingwinkeltje aan boord.

Als je altijd de tweede bentRead this story for FREE!