De grafrover

110 5 4

''Mensen, mensen kom en luister'' zei een oude Egyptische bedelaar terwijl hij stiekem iets te eten van een kraampje stal. "Op deze doodgewone markt waar nooit wat gebeurd is misschien toch iets bijzonders gebeurd" zei de bedelaar. "He stop, stop, stop niet weg gaan!" "het gebeurde z'n honderd jaar geleden precies hier, jazeker hier op de plek waar jij staat"

Dit is het verhaal van een jongen genaamd Teheramos, hij woonde in de armere wijken van Cairo. Hij was arm, zijn familie was arm iedereen in zijn omgeving was arm, nouja? Natuurlijk waren de marktkoopmannen niet zo arm en de belastinginners ook niet. Teheramos had een broer en een zus het was een tweeling ze heetten Safira en Safiro die twee hadden altijd ruzie maar ze konden niet onder elkaar, ook had hij een oudere broer die heette Jokko. Zijn moeder was jaren gelden al gestorven, zijn vader was oud en had een stukje land aan de Nijl daardoor hadden ze te eten en verdienden ze wat geld. Zijn oudste broer erfde natuurlijk het stukje land en de tweeling verdiende nu al geld door het stelen van geld op de markt of als acrobaat te werken. Hijzelf daarintegen had weinig mogelijkheden, hij was slim dat zeker maar voor een opleiding was geen geld. Teheramos gaf totaal niet om zijn familie behalve om zijn moeder maar die was al jaren dood. De enige personen waarmee hij plezier had waren zijn vrienden, Thomas de zoon van een Griek, Seth een ontsnapte slaaf en Neferete een buursmeisje dat absoluut geen bang bang klein meisje was. Zoals alle mensen in zijn wijk en eigenlijk in heel Egypte droomde hij ervan om rijk te worden en net zoals alle andere mensen in zijn wijk wist hij dat die droom waarschijnlijk nooit werkelijkheid zou worden. Maar Teheramos had een plan, een gevaarlijk plan maar toch een geniaal plan. Elke dag stond daar in de woestijn die grote piramide. Met daarin de schat van de farao. Toen Teheramos 17 jaar was ging hij met zijn vrienden Thomas, Neferete en Seth naar de grafkelder van de oom van Neferete die als ambtenaar had gewerkt. Vanuit daar moesten ze zich dwars door het kalksteen heen hakken om naar de grafkamer in de piramide te komen! Ze waren dagen, weken, maanden bezig met hakken tot ze op een dag na uren in het donker door het kalksteen te hebben gehakt, de tunnel instortte. Overal om hen heen was lawaai, vallend puin, een gil... Waar waren ze, ze...ze, ja! Ze waren in de piramide in de grafkamer om precies te zijn. Teheramos keek om zich heen goud zilver en meer goud en edelstenen. Maar waar waren de anderen Neferete stond al naast hem nonchalant stof van haar kleren te kloppen, Seth lag op de grond tussen het puin maar... Daar was Thomas, Teheramos keek naar hem maar hij keek zo snel mogelijk weer weg in een flits zag hij het, het was nog niet eens een hele seconde maar hij zou dat beeld nooit meer kwijt raken. Hij zag Thomas, zijn vriend, bloed, overal bloed zijn hoofd was verpulverd door een rotsblok en er zaten slijm en stukjes hersenweefsel op de steen. Teheramos kokhalste. Zijn ontbijt van de vorige dag kotste hij uit over zijn schoenen. Thomas was dood.

Teheramos hoorde Seth juichen en Neferete lachte. Teheramos riep ''hij is dood, Thomas is dood!'' ''Ach als je iets wil bereiken moet je offers brengen'' zei Seth op een koude gevoelloze toon. Teheramos zweeg. Maar wat nu wat moesten ze nu doen ze waren in de schatkamer ze moesten het geld weg brengen. Dus ze maakten een plan. Ze zouden elke dag een zak met goud naar boven brengen en Seth moest die op een ezeltje laden en naar een pakhuis brengen als alles boven was zouden ze de buit verdelen. Een maand of twee later kwam Tess uit de tunnel gekropen met de laatste zak goud, Teheramos kwam vlak achter haar aan. Ze gingen met z'n drieën naar het oude pakhuis ze liepen door de straat, door die straat waar ze al duizend keer door waren gelopen alleen deze keer was anders, want dit was de laatste keer. Ze zouden straks alle drie rijk zijn, stinkend rijk. Ze bedachten wat ze met het geld gingen doen eigenlijk wisten ze dat al, hun hele leven hadden ze al gefantaseerd over hoe het zou zijn als ze rijk waren. Nu waren ze zo dichtbij hun doel het enige wat nog restte was nog een paar uur wachten tot de zon was ondergegaan om een schip te kopen van een vreselijke corrupte handelaar. Dan zou al hun goud en zilver en hun edelstenen in het schip liggen te wachten om uitgegeven te worden aan dingen waar ze al hun hele leven van droomde. De zon ging onder nu moesten ze snel zijn nu moesten ze hun geld in het schip laden en vertrekken voor de zon weer opkwam want dan zouden de soldaten hun betrappen met al het geld. Teheramos moest er niet aan denken wat er zou gebeuren als ze werden betrapt.

Seth had de nacht ervoor al wat andere plannen gemaakt hij had geen zin om het geld te delen hij wou alles zelf hebben. En hij wist al hoe hij dat voor elkaar ging krijgen. Seth had een afspraak gemaakt met de meest onbetrouwbare man van heel Egypte, de Duistere Man! Hij en zijn handlangers deden al hun handelingen in het geheim en lieten tegen betaling mensen verdwijnen. De Duistere Man zorgde er altijd voor dat niemand hem of zijn handlangers zag of hoorde.
Op het schip waren Neferete en Teheramos aan het kaarten en Seth zat zenuwachtig in een hoek, te wachten tot de Duistere Man kwam. Het was donker, heel donker opeens gebeurde het. Vanuit het diepst van de nacht doemde er een klein schip op het was meer een vissersbootje. Er zaten ongeveer vijf mensen in. "Soldaten?" Vroeg Teheramos "nee, dat zijn het niet maar wat het wel zijn weet ik ook niet" antwoordde Neferete. Een van de mannen in het bootje stond op en trok een boog tevoorschijn, hij schoot. Tess en Teheramos stonden als versteend. Er stak een pijl uit Teheramos buik, hij keek Seth aan "helaas als je iets wil bereiken moet je offers brengen" zei Seth. Neferete werd door een andere pijl doorboord en viel bloedend op het dek, nee dood. De mensen van de Duistere Man gooide haar overboord, Seth kon nog net voorkomen dat Teheramos ook in de zee werd gesmeten. Seth zorgde ervoor dat Teheramos gemummificeerd werd en een mooie grafkelder kreeg om zijn eigen geweten gerust te stellen.

Een paar maanden later liep Seth langs het zwembad in de binnentuin van zijn villa, vanuit de bosjes kwam een man met een zwarte mantel om, hij stak Seth. Seth viel op de grond hij was verraden door de man die hij had betaalt om zijn vrienden te verraden, de man sleepte hem mee naar een steegje en liet hem voor dood liggen. Maar Seth was niet dood hij was gewond. Hij herstelde maar zou altijd mank blijven lopen. Misschien is Seth nu wel een oude bedelaar die op de markt van Cairo eten steelt en verhalen vertelt om een beetje geld te verdienen.

De grafroverLees dit verhaal GRATIS!