Clase sociale

5.8K 2 0
                                    

Conceptul de clasa sociala este folosit pentru a repartiza indivizii sau familiile lor la o categorie de clasa sociala. In conformitate cu aceasta practica, clasa sociala este definita ca fiind diviziunea relativ permanenta si omogena a membrilor unei societati intr-o ierarhie de statute distincte in care indivizii ori familiile impartasesc valori similare, stiluri de viata, interese si un comportament asemanator. Are loc deci un fel de stratificare sociala, un proces de asociere diferentiata.

Prin stratificare se dezvolta si se conserva identitatea social-colectiva in lumea caracterizata de inegalitate economica. Clasele sociale si stratificarea sunt concepte bazate pe distributia diferentiata a reputatiei oamenilor. Se accepta in general 5 caracteristici:

• sunt agregate mari. O clasa sociala se contureaza in cadrul unei societati numai daca exista un numar considerabil de familii care au caracteristici suficient de omogene incat sa poata fi considerata ca facand parte din acelasi grup.

• sunt multidimensionale şi sunt relativ omogene Clasa sociala este bazata pe mai multe dimensiuni: pentru ca un grup de oameni sa constituie o clasa sociala ei trebuie sa fie omogeni nu numai in raport cu o singura variabila, ci in functie de o combinatie de variabile. Variabilele includ: prestigiul, venitul, influente si bune maniere, educatia, ereditatea, ocupatia.

Variabilele luate in considerare pentru determinarea clasei sociale sunt grupate in trei categorii:

- variabile economice ( ocupatie, venit, avere)

- variabile de interactiune (acosieri, prestigiul personal)

- variabile politice( puterea, mobilitatea constiinta de clasa)

• ierarhizate Clasele sociale sunt de obicei aranjate intr-o ierarhie incepand cu statutul cel mai scazut pana la cel mai mare. Acest aspect ierarhic al claselor sociale este important pentru marketing. Cumparatorii pot cumpara anumite produse deoarece acestea sunt sustinute de membrii propriei ei clase sau de membrii claselor superioare si consumatorii pot evita anumite produse deoarece ei le percep ca fiind produsele claselor mai joase. In general prin consumul anumitor produse sau servicii indivizii isi demonstreaza apartenenta sau aspiratia catre o anumita clasa sociala.

• dinamice Comportamentul claselor sociale este dinamica deoarece el reflecta schimbarile de mediu. Clasele sociale nu sunt statice, ele se schimba in timp, desi de obicei nu mult si nu rapid.

Ai ajuns la finalul capitolelor publicate.

⏰ Ultima actualizare: Mar 16, 2008 ⏰

Adaugă această povestire la Biblioteca ta pentru a primi notificări despre capitolele noi!

Clase socialeUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum